- Start
- Statsbidrag via MFoF
- Verksamhetsbidrag för förebyggande arbete mot hedersrelaterat våld och förtryck
- Våldsförebyggande arbete genom stöd till föräldrar – vad innebär det?
Våldsförebyggande arbete genom stöd till föräldrar – vad innebär det?
Våldsförebyggande arbete kan beskrivas på olika sätt. I svensk kontext beskrivs ofta det våldsförebyggande arbetet som universellt, selektivt eller indikerat. Så beskrivs även preventionsnivåerna inom föräldraskapsstöd. Arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck behöver ske på alla preventionsnivåer.
Hedersrelaterat våld och förtryck är på olika sätt skadligt för den som drabbas. Den som är utsatt har även ökade risker att drabbas av psykisk och fysisk ohälsa samt ökad risk för olika former av missbruk. Detta gäller såväl barn, tonåringar som vuxna. Nya studier visar att även små barn, redan i förskoleåldern, begränsas i den hederskontext de lever i. I Sverige är detta förbjudet, det går emot mänskliga rättigheter och barnkonventionen som är tydlig; alla barn har rätt till en uppväxt fri från alla former av våld, rätt att utifrån ålder och mognad styra över sina livsval och rätt till ett privatliv. Barn och unga har rätt att forma sina egna värderingar och normer oavsett föräldrarnas kultur, religion och etnicitet. Samhället behöver därför uppmärksamma barn och föräldrar som lever med hedersnormer. Att ge stöd i familjens blivande eller tidigt i barnets liv ger störst möjlighet att påverka hedersnormer och risker för allvarligt våld i hederns namn. Det är samhällets ansvar att förebygga, uppmärksamma och ge stöd på alla preventionsnivåer och det kan vi göra genom kunskap, information, stöd och skydd. Det är ett svårt och utmanande uppdrag, som behöver planeras och systematiseras. Nexum HRV är ett nytt verktyg för dig i kommun och region som vill utveckla arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck.
Universellt stöd
Universellt stöd är grunden i föräldraskapsstödet och det våldsförebyggande arbetet. Här finns insatser som bör erbjudas till alla föräldrar under barnets hela uppväxt och är insatser som inte tar hänsyn till skillnader mellan hög- och lågriskgrupper. Det kan exempelvis vara en insats som mödrahälsovården använder. De når många föräldrar och spridningen av stödet kan därmed nå ut brett till familjer med olika socioekonomiska förutsättningar. Stödet handlar dels om promotion, d.v.s. att främja god hälsa och utveckling, och dels om prevention, d.v.s. att förebygga ohälsa och olika former av problem.
Selektivt stöd
Selektivt stöd är riktade insatser som erbjuds till föräldrar eller familjer som är särskilt utsatta för en eller flera riskfaktorer eller har begynnande problem. Det kan exempelvis handla om föräldraskapsstöd till föräldrar med ursprung i länder där hedersnormer är vanligt.
Indikerat stöd
Indikerat stöd är riktade insatser till individer eller grupper där problem har observerats. Det kan exempelvis handla om stöd- och skyddsinsatser från socialtjänsten vid konstaterat våld eller förtryck.
Tips på utbildningar
I Kunskapsbanken har MFoF sammanställt utbildningar och annan relevant kunskap som finns tillgänglig i Sverige och som kan ge stöd för dig som arbetar med föräldraskapsstöd och våldsförebyggande arbete mot hedersrelaterat våld och förtryck.
Uppdaterad senast