- Start
- Statsbidrag via MFoF
- Verksamhetsbidrag för förebyggande arbete mot hedersrelaterat våld och förtryck
- Våldsförebyggande arbete genom stöd till föräldrar – vad innebär det?
Våldsförebyggande arbete genom stöd till föräldrar – vad innebär det?
Våldsförebyggande arbete kan beskrivas på olika sätt. I svensk kontext beskrivs ofta det våldsförebyggande arbetet som universellt, selektivt eller indikerat. Så beskrivs ofta preventionsnivåerna inom föräldraskapsstöd också.
Universellt stöd
Universellt stöd är grunden i föräldraskapsstödet och det våldsförebyggande arbetet. Här finns insatser som bör erbjudas till alla föräldrar under barnets hela uppväxt och är insatser som inte tar hänsyn till skillnader mellan hög- och lågriskgrupper. Det kan exempelvis vara en insats som mödravården använder och då kommer väldigt många föräldrar till nytta. Stödet handlar dels om promotion, d.v.s. att främja god hälsa och utveckling, och dels om prevention, d.v.s. att förebygga ohälsa och olika former av problem.
Selektivt stöd
Selektivt stöd är riktade insatser som erbjuds till föräldrar eller familjer som är särskilt utsatta för en eller flera riskfaktorer eller har begynnande problem. Det kan exempelvis handla om föräldraskapsstöd till föräldrar med ursprung i länder där hedersnormer är vanligt.
Indikerat stöd
Indikerat stöd är riktade insatser till individer eller grupper där problem har observerats. Det kan exempelvis handla om stöd och insats från socialtjänsten vid konstaterat våld eller förtryck.
Tips på utbildningar
I Kunskapsbanken Länk till annan webbplats. har MFoF sammanställt utbildningar som finns tillgängliga i Sverige när det gäller föräldraskapsstöd och våldsförebyggande arbete mot hedersrelaterat våld och förtryck.
Uppdaterad senast