Den 30 augusti 2018 fattade regeringen beslut om en strategi för ett stärkt stöd i föräldraskapet. Syftet är att främja barns hälsa och utveckling.
Den nationella föräldraskapsstödsstrategin sätter föräldrar och barn i fokus. Att vara förälder ger stor glädje, men kan också vara utmanande. Enligt barnkonventionen har barnets föräldrar gemensamt ansvar för barnets uppfostran och utveckling, men staten har också en skyldighet att stötta föräldrarna.
Enligt den nationella strategin för ett stärkt föräldraskapsstöd är föräldraskapsstöd definierad som olika insatser, aktiviteter och verksamheter riktade till föräldrar som stärker föräldraförmågan och relationen mellan förälder och barn.
Det kan handla om:
Syftet med föräldraskapsstöd är att främja barns hälsa och utveckling. I och med att samhället förändras dyker nya utmaningar i föräldraskapet upp, vilket gör att även stödet till föräldrar behöver följa med i utvecklingen.
Under det senaste decenniet har andra familjekonstellationer än den traditionella kärnfamiljen har blivit vanligare. Föräldraskapsstöd bör därför, förutom barnets rättsliga föräldrar, även erbjudas andra närstående vuxna som barnet betraktar som förälder eller som på annat sätt är viktiga för att främja barnets hälsa och utveckling.
Strategins målsättning är att alla föräldrar ska erbjudas stöd under barnets hela uppväxt. För att nå målet behöver alla verksamheter som möter föräldrar samverka och komplettera varandra.
En stor del av det föräldraskapsstöd som erbjuds idag finns inom den ordinarie verksamheten i kommuner och regioner. Mödra- och barnhälsovården erbjuder föräldragrupper och hembesök, och i många kommuner finns familjecentraler och öppna förskolor. När barnen blir äldre kan stöd erbjudas via förskolan eller skolan, och på många platser erbjuds även föräldraprogram.
För att bistå kommuner, regioner, civilsamhällesaktörer och andra som arbetar med stöd till föräldrar har MFoF fått i uppdrag att stödja genomförandet och följa upp strategin. Även Länsstyrelserna har regeringsuppdrag kring föräldraskapsstöd och ska stödja lokala och regionala aktörer i arbetet. Länsstyrelsen i Örebro är samordnande för deras arbete och samarbetar med MFoF.
Uppdaterad senast
Telefon: 010-190 11 00
E-Post: info@mfof.se
Besöksadress:
Nygatan 40B
931 31 Skellefteå
Ansvarig utgivare: Per Bergling
Dataskyddsombud: Jonas Hägerlind, chefsjurist
Uppdaterad senast
Hej! Läs gärna mer om hur vi hanterar personuppgifter samt cookies.