- Start
- Föräldraskapsstöd
- Publikationer inom föräldraskapsstöd
- MFoF:s publikationer
- Slutrapport - Indikatorer för uppföljning av föräldraskapsstöd, familjerådgivning, familjerätt och internationella adoptioner
MFoF redovisar slutrapport om indikatorer
2017 fick Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd (MFoF) uppdrag att i samråd med Socialdepartementet ta fram och utveckla indikatorer som gör det möjligt att följa upp och se utvecklingen över tid i förhållande till målsättningar inom områdena familjerätt, familjerådgivning, internationella adoptioner och föräldraskapsstöd.
Indikatorerna ska utgå från regeringens mål för individ- och familjeomsorgen om stärkt skydd för utsatta barn samt visa barns delaktighet och i vilken utsträckning barnet kommer till tals. I uppdraget ingår att föreslå hur ett samlat och begränsat antal indikatorer bör utformas. Uppdraget redovisades till Regeringskansliet (Socialdepartementet) 1 juni 2020.
Förutsättningarna för att utveckla indikatorer för MFoF:s verksamhetsområden ser olika ut på grund av att nationella målsättningar, lagstiftning och regelverk skiljer sig åt.
Föräldraskapsstöd
För föräldraskapsstöd finns i dagsläget ingen nationell sammanställning av indikatorer. MFoF har utifrån detta fört dialog med ett stort antal föräldraskapsstödjande aktörer på regional och lokal nivå, samt med nationella myndigheter kring vad som mäts idag och vad som skulle behöva mätas. En inventering har också genomförts av befintliga datakällor som innehåller uppgifter som berör föräldraskapsstöd.
Sammanlagt föreslås nio nationella indikatorer för området. Samtliga samlas idag in av andra aktörer, vilket gör att ingen ökad rapporteringsbörda faller på kommuner och regioner. MFoF ser att lokala och regionala uppföljningar fortsatt kommer att behövas för att komplettera de nationella indikatorerna.
Familjerätt
För familjerätten föreslås tre nya indikatorer som mäter barns delaktighet och rätten att komma till tals inom vårdnad-, boende- och umgängesutredningar samt i samarbetssamtal. Dessa tre indikatorer föreslås komplettera den befintliga officiella statistiken som samlas in årligen från kommunerna.
Nya indikatorer i den officiella statistiken kan komma att få konsekvenser för kommunerna i form av förändringar i verksamhetssystem där uppgifterna registreras. Dock kommer en större översyn av samtliga uppgifter som samlas in via officiell statistik att ses över under 2020 och 2021, och MFoF föreslår i rapporten att inga nya indikatorer läggs till innan denna översyn är klar (detta gäller även familjerådgivning och internationell adoption).
Familjerådgivning
För familjerådgivningen föreslås tre nya indikatorer som mäter väntetider, barns delaktighet och rätten att komma till tals i familjerådgivningsärenden. Dessa tre indikatorer föreslås komplettera den befintliga officiella statistiken som samlas in årligen från kommunerna. Innan indikatorerna kan tas i bruk behöver de dock specificeras och kvalitetssäkras i dialog med de yrkesverksamma.
Då familjerådgivningen traditionellt arbetar med vuxnas relationer och konflikter är barns delaktighet för många ett nytt arbetsområde, vilket gör att detta blir ett gemensamt utvecklingsområde framöver. På samma sätt som för familjerätten ingår även familjerådgivningen i den översyn av nationell statistik som görs under 2020 och 2021. MFoF föreslår även här att inga nya indikatorer läggs till innan denna översyn är klar.
Internationella adoptioner
För det internationella adoptionsområdet föreslås tre nya indikatorer som mäter kommunernas arbete med föräldrautbildning, bedömning av barns stödbehov samt planering för att tillmötesgå detta behov efter adoption. Dessa tre indikatorer föreslås komplettera den befintliga officiella statistiken som samlas in årligen från kommunerna inom ramen för familjerätten. Då uppföljning av kommunernas arbete med internationell adoption inte följs upp i någon stor utsträckning idag kan nya indikatorer komma att få konsekvenser i form av förändringar i verksamhetssystem där uppgifterna registreras.
För adoptionsområdet pågår dock en översyn under 2020 som Statskontoret leder, och som kan komma att få konsekvenser för hur arbetet organiseras framöver. MFoF föreslår att inga nya indikatorer tas i bruk innan denna översyn, samt den översyn som nämnts ovan av den officiella statistiken, är genomförda.
Läs rapporten via länken nedan.
Kontakt
Ledning och verksamhetsstöd
Per Sundberg
Kommunikationsstrateg (press- och mediakontakt)
Telefon: 010-190 10 89
E-post: per.sundberg@mfof.se
Uppdaterad senast