Stöd och vägledning
Här hittar du olika slags information som kan vara värdefull och relevant om du misstänker eller har uppgifter om oegentligheter i samband med internationell adoption. Informationen riktar sig till dig som adopterad, adoptivförälder eller som på olika sätt arbetar med adopterade och adopterades familjer.
Innehåll
- Innehåll
- Ursprungssökning
- Samtalsstöd
- Anmäla misstanke om brott i samband med adoption
- Lämna uppgifter till MFoF
- Söka efter adoptionshandlingar i Sverige
- Söka efter adoptionshandlingar i ursprungslandet
- Söka efter biologiska familjen
- Organisationer och nätverk för adopterade
- Stöd och kontaktvägar i andra länder
- Ursprungssökning via DNA-test
- Att bli kontaktad/eftersökt av sin biologiska familj
- Ett första möte med biologiska anhöriga
- Ändra namn
- Information för anhöriga och berörda i andra länder än Sverige
Ursprungssökning
MFoF har i uppdrag att erbjuda individuellt stöd till internationellt adopterade i samband med ursprungssökning. Stödet är kostnadsfritt och riktar sig till internationellt adopterade från 18 år. Information om stödet och anmälningsblankett finns tillgängligt via länken nedan.
Stöd i samband med ursprungssökning
Det kan finnas flera anledningar till att misstankar om oegentligheter uppstår. Exempelvis för att dokumentationen är begränsad, att det framgår motstridiga uppgifter i adoptionshandlingarna, eller att det framkommer uppgifter i utredningar som granskat adoptionsverksamheten i olika länder. Ett sätt att försöka ta reda på om det finns ytterligare dokument eller uppgifter om adoptionen, och som eventuellt kan klargöra misstankar om oegentligheter, är att genomföra en ursprungssökning.
Samtalsstöd
Nationellt och internationellt adopterade och adoptivföräldrar har möjlighet att kostnadsfritt ta del av ett adoptionsspecifikt samtalsstöd. MFoF ansvarar för stödet, men är inte utförare. Samtalen sker individuellt eller genom gruppsamtal. Mer information och kontaktuppgifter finns tillgängligt via länken nedan.
Anmäla misstanke om brott i samband med adoption
I Sverige är det Polismyndigheten som ansvarar för att utreda misstankar om brott. Information om hur du går tillväga för att anmäla brott finns på Polismyndighetens webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Det kan även vara aktuellt att vända sig till rättsvårdande myndigheter i ursprungslandet. Rådgör med polisen om misstanke om brott bör anmälas till ursprungslandet. I de fall MFoF har information om kontaktvägar till andra länder, när det gäller oegentligheter inom internationella adoptioner, publiceras detta under Information om utredningar i enskilda länder.
När det gäller utredningar kan MFoF inte företräda enskild eller på andra sätt agera som mellanhand vad gäller att förmedla handlingar eller liknande.
Lämna uppgifter till MFoF
MFoF ansvarar för tillsyn av den pågående förmedlingsverksamheten. Tillsynen omfattar förhållanden som har betydelse för MFoF:s bedömning av pågående förmedlingsverksamhet. Detta innebär att misstankar eller uppgifter om oegentligheter som avser ett land med pågående auktorisation kan bli föremål för tillsynen om förhållandena bedöms ha betydelse för pågående förmedlingsverksamhet. Tillsynen kan leda till att MFoF förelägger adoptionsorganisationen att avhjälpa brister i förmedlingsverksamheten, eller att MFoF återkallar en beviljad auktorisation. Misstankar eller uppgifter om oegentligheter som avser ett land utan auktorisation blir normalt sett inte föremål för ett tillsynsärende hos MFoF.
Kontakta MFoF om du vill lämna uppgifter om din adoption, rådgöra om möjligt stöd eller kontaktvägar.
Söka efter adoptionshandlingar i Sverige
Att ta del av information om sin bakgrund och historia kan ge svar på frågor om ditt ursprung men kan även vara uppgifter som är viktiga i en fortsatt sökning. Om du vill ha stöd i samband med detta finns möjlighet till individuellt stöd inom ramen för MFoF:s uppdrag om ursprungsökning. Mer information om stödet finns ovan, se Ursprungssökning.
Om du vill söka efter adoptionshandlingar på egen hand har MFoF sammanställt sökvägar via länken nedan.
Söka efter adoptionshandlingar i ursprungslandet
Information om landspecifika sökvägar och möjlighet till stöd finns via länken nedan.
Söka via stöd i ursprungslandet
Om du vill ha stöd i samband med detta finns möjlighet till individuellt stöd inom ramen för MFoF:s uppdrag om ursprungsökning. Mer information om stödet finns under Ursprungssökning.
Söka efter biologiska familjen
Om du vill söka efter din biologiska familj och önskar stöd i denna process kan du vända dig till MFoF, som erbjuder stöd i samband med ursprungssökning. Mer information om stödet finns under Ursprungssökning.
Organisationer och nätverk för adopterade
Om du vill komma i kontakt med andra adopterade kan du titta på MFoF:s sammanställning med föreningar och olika konton via sociala medier som riktar sig till adopterade.
Stöd och kontaktvägar i andra länder
MFoF har sammanställt information om stöd och kontaktvägar i andra länder när det gäller att söka sitt ursprung. Vilket stöd som finns att tillgå varierar mellan olika länder. Det finns även länder vars nationella lagstiftning inte tillåter adopterade att söka sitt ursprung. Den landspecifika information som presenteras i vägledningen är inhämtad via olika samarbetskontakter som Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd (MFoF) har, exempelvis andra länders centralmyndigheter, Haagkonferensen för internationell privaträtt, International Social Service (ISS), och ambassader.
Ursprungssökning via DNA-test
Allt fler internationellt adopterade personer registrerar sitt DNA i olika databaser runt om i världen. En del använder sig av DNA-tester för att söka efter sina biologiska släktingar och en del använder det för att säkerställa att den som uppger sig vara biologisk förälder eller annan släkting är den de utger sig för att vara. Vissa länder, exempelvis Sydkorea, har egna register som stöd för internationellt adopterade och deras familjers ursprungssökning. Det finns även flera privata aktörer som erbjuder DNA-tester och sökning mot en avgift.
Att bli kontaktad/eftersökt av sin biologiska familj
Det händer att MFoF eller andra aktörer får frågor om personer som adopterats till Sverige från utlandet. Frågorna kan komma från biologiska föräldrar, syskon eller släktingar. I takt med den digitala utvecklingen kommer sannolikt även förfrågningar och sökningar i sociala medier att öka.
Det är alltid du som adopterad som avgör om kontakt önskas med den biologiska familjen.
Läs mer om att bli kontaktad eller eftersökt av den biologiska familjen
Ett första möte med biologiska anhöriga
Inför ett första möte med den biologiska familjen kan det vara bra att fundera kring några förutsättningar för att mötet ska kännas så tryggt och bekvämt som möjligt för alla inblandade.
Ändra namn
För att ändra förnamn och/eller efternamn behöver en ansökan göras till Skatteverket.
Information om att byta förnamn finns påföljande sida: Byta förnamn | Skatteverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Information om att byta efternamn finns på följande sida: Byta efternamn | Skatteverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (rubriken Byta till ett efternamn som inte har någon koppling till dina föräldrar).
En ansökan om att byta till ett efternamn som du tidigare har haft kostar 1 800 kronor.
Om ditt tidigare namn inte finns registrerat hos Skatteverket måste du visa att du har burit namnet tidigare. Det kan du göra genom utdrag av personakter, födelse- och dopbok från landsarkivet eller handlingar från utlandet. Det ska framgå av handlingarna när du hade namnet.
Det går bra att kontakta Skatteverket för mer information innan en ansökan skickas in.
Information för anhöriga och berörda i andra länder än Sverige
Uppdaterad senast