Diskussion och betydelse för praktiken
Majoriteten av föräldrarna i denna studie uppger att de delar lika på hem- och omsorgsarbete, men av de som svarat att det är den ena parten som tar det största ansvaret är det i regel kvinnan som gör det. Även männen som svarat att den ena parten tar mer ansvar anger då att det är kvinnan som tar det största ansvaret.
Detta resultat går i linje med tidigare studier som visat att trots att jämställdheten går framåt i Sverige är det fortfarande ofta kvinnan som tar ansvaret för hem och barn. Kvinnor tar ut den största delen av föräldraledigheten innan barnet fyllt två år, de tar oftare ut tillfällig föräldrapenning för vård av barn och går oftare ned i arbetstid eller studietakt när det första barnet kommer [ref 15, ref 16].
Detta får konsekvenser för både kvinnor och män. Tidigare studier har visat att den arbetsfördelning som skapas i hemmet när det första barnet kommer tenderar att bestå även senare under barnets uppväxt [ref 17]. Detta påverkar kvinnors möjlighet att återgå till heltidsarbete och i förlängningen deras position på arbetsmarknaden och ekonomiska situation. För män får den ojämställda fördelningen konsekvenser för relationen med barnen, då mindre tid spenderas på omsorgsarbete jämfört med kvinnor [ref 18].
Vilka faktorer som påverkar den ojämställda fördelningen av hem- och omsorgsarbete är komplext. Studier som undersökt faktorer i arbetslivet har sett att informella arbetsplatskulturer kan vara en bidragande orsak. Intervjuer med män på mansdominerade arbetsplatser visade att det förekom föreställningar om ”den ideala anställde” som en person som borde prioritera arbetet och som har begränsat omsorgsansvar. Detta begränsade fädernas möjligheter att dela föräldraledigheten lika [ref 12].
Vidare har Försäkringskassans analyser visat att skillnader i uttag av föräldraledighet mellan män och kvinnor inte främst beror på inkomstskillnader inom familjen. Yrke och utbildning spelar en stor roll, då föräldrapar där båda har hög utbildning delar mer jämställt på dagarna. Man ser även att män som arbetar inom offentlig sektor och kvinnodominerande yrken tar ut mer föräldraledighet än män inom privat sektor, och för föräldrar som arbetar som VD eller verkschefer finns stora könsskillnader – kvinnor på dessa positioner delar föräldraledigheten lika medan män tar ut mycket få dagar [ref 15]. Sammantaget tyder mycket på att stereotypa föreställningar om kön fortfarande förekommer när det kommer till föräldraskap.
Det är viktigt i föräldraskapsstödet att ta vara på möjligheten att utmana traditionella normer och föreställningar om faderskap och maskulinitet, som i sin tur påverkar mäns, och kvinnors föräldraskap. Några sätt att öka pappors delaktighet i omsorgen om barnen är att aktivt engagera pappor och den icke-födande föräldern redan i mödravården, att föra samtal med pappor/partners om levnadsvanor, psykisk hälsa och föräldraskap och att göra dem delaktiga i omvårdnaden om barnet så tidigt som möjligt [ref 18]. Genom att främja båda föräldrarnas deltagande och gemensamma ansvarstagande om barnet gynnar barns och ungas hälsa och utveckling på ett positivt sätt.
Uppdaterad senast