Barn- och ungdomspsykiatrin, barn- och ungdomshabiliteringen och barnkliniker ger föräldrastöd då barnet har en sjukdom, tillstånd eller funktionsnedsättning. Stödet ges främst enskilt via samtal med olika yrkesprofessioner, men även föräldrastödsprogram, öppna föreläsningar, telefonrådgivning och information på internet förekommer. Föräldrastödet når dock inte alla grupper av föräldrar.
Föräldraskapsstöd inom habiliteringen kan handla om basalt stöd, information om tillgången till samhällets stöd, krisbearbetning, kognitiva tekniker, föräldraträning och föräldrautbildning. En form av föräldrastöd som är viktig för familjer där ett barn har en funktionsnedsättning är samordning av insatser.
Föräldraskapsstöd erbjuds även när den vuxne har ohälsa och där barnet är anhörig. Inom vuxenhabilitering finns det exempel där föräldraskapsstöd i form av samtal erbjuds till de som är föräldrar. Föräldrar med utvecklingsstörning behöver erbjudas extra stöd vid all form av kontakt med hälso- och sjukvården. Behovet av stöd vid dessa kontakter är långvarigt och kvarstår under hela föräldraskapet.
Uppdaterad senast
Telefon: 010-190 11 00
E-Post: info@mfof.se
Besöksadress:
Nygatan 40B
931 31 Skellefteå
Ansvarig utgivare: Per Bergling
Dataskyddsombud: Jonas Hägerlind, chefsjurist
Uppdaterad senast
Hej! Läs gärna mer om hur vi hanterar personuppgifter samt cookies.