Söka via en återresa
Att resa till sitt ursprungsland brukar kallas återresa. Vad den adopterade vill uppnå med en sådan resa är väldigt individuellt. Det kan exempelvis handla om att besöka platser där den adopterade vistades som barn, lära sig mer om kulturen, besöka myndigheter för att försöka ta del av adoptionshandlingar eller att söka efter biologiska familjemedlemmar på plats i landet.
Att komma tillbaka till det land där den adopterade föddes och tillbringade sin första tid i livet kan väcka tankar, känslor och minnen men kan även uppbringa känslor av tomhet och sorg. Sedan adoptionen ägde rum kan stora förändringar ha skett i landet. Det gäller inte bara beträffande människors livsvillkor och sociala och ekonomiska förhållanden utan även när det gäller vissa platser och adresser där den adopterade tidigare bodde. Det kan för den adopterade upplevas speciellt att befinna sig i en miljö där man till utseendet smälter in men samtidigt kanske inte behärskar språket eller de kulturella koderna. En del kan få en känsla av att komma hem medan andra kan känna sig mer svensk än någonsin då de besöker sitt ursprungsland. Att resa till ursprungslandet kan också innebära en inre resa som kan pågå en lång tid efter hemkomsten.
Att tänka på inför en återresa
Inför en återresa kan den adopterade behöva hjälp med olika typer av förberedelser. Vad som är relevant att tänka på inför en återresa kan skilja sig mycket beroende på den adopterade vill uppnå med återresan, exempelvis om det är en turistresa jämfört med en resa som ska involvera besök med kopplingar till adoptionen. Nedan listas exempel på sådant som kan vara bra att tänka igenom inför en återresa, och som kan användas som utgångspunkt vid stöd till den adopterade.
Inhämta information om landet
Information om landet och olika platser som den adopterade planerar att besöka kan erhållas via exempelvis resehandböcker, skönlitteratur, tidskrifter, media, kartor och internet. I de olika nätverken för adopterade kan det finnas personer som gjort en liknande resa och kan bidra med värdefulla erfarenheter och information.
Inresebestämmelser och säkerhet
Inför en resa till ursprungslandet är det viktigt att i förväg ta reda på behov av visum och vad som gäller beträffande medborgarskap. Det är också bra att informera sig om säkerhetsläget i landet.
På Utrikesdepartementets webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. finns viktig och nyttig information inför en återresa. Där finns bl.a. information om länder eller regioner som UD avråder resa till, samt kontaktuppgifter till Sveriges ambassader och konsulat.
För visum kontaktas landets ambassad/konsulat i Stockholm. Om landet inte har någon beskickning i Sverige kan det finnas på annan ort i Europa. Även den resebyrå som den adopterade reser med kan bistå med information om landets viseringsregler.
Varje land har sina regler för medborgarskap. I många länder upphör ett barn att vara medborgare i ursprungslandet när adoptionen är klar. I andra länder är de som fötts i landet för alltid medborgare där, oavsett var de sedan kommer att växa upp och bo. Det finns också ursprungsländer där adopterade kan avsäga sig sitt medborgarskap eller senare ansöka om att återta sitt medborgarskap. Om den adopterade är medborgare i ursprungslandet kan detta innebära en fördel om man t.ex. vill stanna i landet en längre tid eller arbeta där. Samtidigt kan det innebära skyldigheter som allmän värnplikt. För en resenär med dubbla medborgarskap kan UD:s möjligheter att hjälpa vara begränsade om man hamnar i svårigheter i ursprungslandet.
För exempelvis Colombia fick adopterade efter 1991 automatiskt colombianskt medborgarskap. Om inte den adopterade avsagt sitt colombianska medborgarskap, ska återresa till landet bokas och genomföras med hjälp av det colombianska passet. Även Brasilien har bestämmelsen att man ska åka in på sitt brasilianska pass om man är medborgare i det landet.
Tidpunkt för resan
Det kan vara bra att ta reda på när det kan förekomma exempelvis monsunperioder, värmeböljor eller större/längre högtider i landet som kan försvåra resandet eller möjligheterna att komma i kontakt med myndigheter.
Åka ensam eller i sällskap?
Hur man väljer att resa är individuellt, men för en del kan det vara bra att få med sig någon närstående som stöd under resan eller åka med en gruppresa. En återresa kan väcka många känslor och innebära mycket att tänka på under resan, varpå ett stöd vid sin sida kan kännas skönt.
Boka möten i förväg
Finns det särskilda platser eller personer som den adopterade önskar besöka/möta, t.ex. barnhem/institution, biologiska föräldrar/släktingar, myndigheter, konsultat? Det kan i sådana fall vara bra att boka in dessa möten i god tid innan avresan, så att de kan förbereda ett bra mottagande. Barnhem/institution kan kräva att en adoptionsorganisation står som mellanhand. Det kan även finnas de som kräver tillstånd för besök.
Kostnadskalkyl
Förutom de sedvanliga resekostnaderna kan resan medföra andra typer av utlägg som är direkt kopplade till ursprungssökningen. En kostnadskalkyl kan därför innefatta både resekostnader, transfer, boende, mat, shopping och kostnader för besök eller arvode för att anlita tolkar och guider. Det kan exempelvis uppstå kostnader för utfärdande av tillstånd, för att få ta del av adoptionshandlingar eller vid bokning av vissa besök.
Guider och tolkar
Vid en återresa kan det vara bra att planera för eventuella behov av tolk och guider samt ta reda på vilka möjligheter det finns för detta på plats.
Gåvor och kläder
I samband med besök på barnhem kan det ibland vara lämpligt att ta med sig någon form av gåvor till barnen. Beroende på om resan ska inkludera besök hos myndigheter eller liknande, kan det vara klokt att ägna en tanke kring om detta kan kräva viss klädkod.
Dokumentera
Intrycken under resan kan bli många och det kan därför vara en god idé att på olika sätt dokumentera resan t.ex. genom att fotografera, filma eller skriva dagbok. Det kan dock vara bra att känna till att det inte alltid tillåtet att fotografera eller filma vid besök av platser etc.
Använd sidans huvudmeny eller länkarna nedan för att gå vidare till andra delar i vägledningen.
Uppdaterad senast