- Start
- Föräldraskapsstöd
- Brottsförebyggande föräldraskapsstöd
- Föräldraskapsstöd till blivande föräldrar
Föräldraskapsstöd till blivande föräldrar
Föräldraskapsstöd under graviditeten är viktigt då föräldraskapet är i sin uppbyggnad och stödet kan nå så gott som alla blivande föräldrar. Ett tryggt anknytningsmönster är en hälsofrämjande faktor i barnets fortsatta liv och minskar risken för en rad olika hälsoproblem och riskbeteenden hos barnet.
Ett tryggt anknytningsmönster är en hälsofrämjande faktor i barnets fortsatta liv och minskar risken för en rad olika hälsoproblem och riskbeteenden hos barnet. Graviditeten är den period då det finns goda förutsättningar för att planera för ett jämställt föräldraskap och förbereda sig som förälder, stärka föräldrarnas relation till varandra och till barnet och att grunda goda levnadsvanor. Blivande föräldrar anser att deras partner är det viktigaste stödet under graviditeten och i det tidiga föräldraskapet. Trots att delat ansvar och engagemang i föräldraskapet också har fördelar för den gravida/mamman och barnet så får papporna inte samma stöd. Att stödja de blivande föräldrarna att bygga skyddsfaktorer kring sig själva och för det väntade barnet är därför en viktig del av förebyggandet av framtida problem, inklusive brottslighet.
I arbetet med att ta fram en handlingsplan för brottsförebyggande föräldraskapsstöd har MFoF identifierat ett antal arenor som erbjuder föräldraskapsstöd till blivande föräldrar. Nedan presenteras ett urval av dessa.
Universellt stöd till blivande föräldrar
Här nedan kan du välja vilken typ av stöd du vill läsa mer om. Klicka bara på den rubrik du är nyfiken på så kan du läsa mer:
Mödrahälsovården
Mödrahälsovård erbjuds till alla blivande föräldrarna under graviditeten. [AB1] Målsättningen med föräldraskapsstöd inom mödrahälsovården är att främja barns hälsa och utveckling och att stärka föräldrars förmåga att möta det väntade och nyfödda barnet, samt fysisk och psykisk förlossningsförberedelse. Det universella stödet handlar om den fysiska, psykiska och sociala hälsan samt främjande av goda levnadsvanor och hälsosam viktutveckling. Stödet erbjuds i form av enskilda möten vid upprepade tillfällen med de blivande föräldrarna.
Föräldraskapsstöd i grupp
Föräldraskapsstöd i grupp förekommer i många former. Digitala träffar erbjuds allt oftare och kan förväntas nå delvis andra föräldrar som inte nåtts tidigare vid fysiska träffar. Träffarna handlar inte enbart om kunskapsförmedling utan också om mental och fysisk förberedelse inför förlossningen, att stärka föräldraförmågan och knyta an till det nyfödda barnet för att främja barnets hälsa och utveckling. Sammanhållna grupper med bibehållen kontinuitet från mödra- till barnhälsovården har stora fördelar: tidigare frågor kan följas upp, förtroenden har skapats mellan deltagarna sinsemellan och med hälsovården och det ges större möjlighet att skapa varaktiga sociala kontakter.
Webbaserat föräldraskapsstöd av informativ karaktär är ett bra komplement till föräldraskapsstöd i grupp. De mest förekommande och kvalitetssäkrade webbplatserna är 1177.se och gravid.se.
Familjecentraler
Familjecentraler eller familjecentralsliknande verksamheter erbjuder ett antal olika professioner som kan samverka och stödja föräldrarna under graviditeten och småbarnsåren. En familjecentral erbjuder en stödjande miljö där det hälsofrämjande arbetet stödjer blivande föräldrar, barn, föräldrar och andra viktiga vuxna runt barnet att utveckla sina förmågor, sitt självförtroende och sin hälsa. Den fördjupade samverkan som sker inom en familjecentral kan därför förväntas ge betydande samhällsvinster i form av bättre folkhälsa på kort och lång sikt.
Samtliga BVC som är samlokaliserade med mödrahälsovården uppger att samverkan fungerar mycket bra eller bra, medan motsvarande andel för de som inte är samlokaliserade bara är 7 av 10. I och med att familje-centralerna kan fungera som en ingång för att nå alla föräldrar och samtidigt erbjuda kompletterande stödinsatser för föräldrar som har stora behov av olika insatser är detta ett arbetssätt som behöver spridas ännu mer för att nå alla föräldrar.
Riktat stöd till blivande föräldrar
Mödrahälsovården
Mödrahälsovården kan fånga upp och identifiera om den någon av de blivande föräldrarna har behov av extra stöd av relevanta aktörer. Tecken att vara särskilt uppmärksam på hos de blivande föräldrarna kan handla om risk- eller missbruk av alkohol och droger, våld i nära relationer, oro inför amning, tidigare trauma, förlossningsrädsla eller psykos i samband med barnafödande. Om dessa problem inte uppmärksammas kan det påverka föräldrarnas förmåga att tillgodose barnets grundläggande behov och riskerar att påverka anknytningen till föräldern negativt. Kontinuerligt stöd under förlossningen kan förbättra måendet hos både kvinnor och spädbarn
Läs vidare i handlingsplanen hur MFoF bedömer att föräldraskapsstödet till blivande föräldrar behöver utvecklas ytterligare.
Uppdaterad senast