- Start
- Föräldraskapsstöd
- Utbildning i föräldraskapsstöd
- Fördjupningsmaterial
Fördjupningsmaterial
Här kan du ta del av fördjupningsmaterial kring de ämnen som har tagits upp i utbildningen. Alla länkar öppnas i nytt webbläsarfönster.

Modul 1. Introduktion till utbildningen
Modul 1 består av en kort introduktion till utbildningens syfte och dess olika delar.
Modul 2. Grunder i föräldraskapsstöd
Vad är föräldraskapsstöd?
Barn och unga om föräldraskapsstöd (youtube.com): Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Informationsfilm där barn får ge sin syn på vad en bra förälder är och vilket stöd föräldrar kan behöva.
Det jämställda föräldraskapet
Blicka inåt (skr.se)(pdf) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.: Ett kostnadsfritt stöd för att utveckla jämställda välfärdstjänster, riktat till dig som arbetar med stöd och service på olika nivåer.
En förälder blir till (vgregion.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.: Ett stödverktyg kring jämställt föräldraskap, kulturell medvetenhet och psykisk hälsa, riktat till för vård- och omsorgspersonal.
Jämställt föräldraskap - metodmaterial (skane.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.: Ett metodmaterial som kombinerar fakta och praktiska övningar för att stödja blivande och nyblivna föräldrar, fritt att ladda hem.
Jämställdhet (regeringen.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.: Information kring regeringens jämställdhetspolitik.
Det som är bra delar man lika på (forsakringskassan.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.: Information om hur fler och fler delar mer lika på föräldraledigheten och vad som kan påverka föräldrars val.
Maskulinitet och jämställt föräldraskap (skr.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.: Strategier för hur mödra- och barnhälsovården
Modul 3. Främjande och förebyggande arbete
Preventionsnivåer
Filmer om hälsofrämjande och förebyggande arbetet (lansstyrelsen.se): Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Filmer som på olika vis lyfter fram betydelsen av det hälsofrämjande och förebyggande arbete.
Översikt av program och metoder för föräldraskapsstöd (mfof.se):En sökbar sammanställning av lämpliga program eller metoder.
Sök i metodguiden för socialt arbete (socialstyrelsen.se): Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Sammanställning av bedömningsmetoder och insatser som är aktuella för socialt arbete i Sverige.
Risk- och skyddsfaktorer
Identifiera skyddsfaktorer och riskfaktorer (rikshandboken-bhv.se): Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Om livsvillkor som är gynnsamma för barns utveckling och om faktorer som kan innebära risker för barns hälsa och utveckling.
Att främja barns och ungas psykiska hälsa (uppdragpsykiskhalsa.se): Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. VägledningVägledning inför val och implementering av metoder.
Barns utveckling – frisk-/riskfaktorer och effektiva insatser (uppdragpsykiskhalsa.se): Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Stöd i arbetet med psykisk hälsa hos olika åldersgrupper.
Bedöma risk och behov för barn och unga som begår brott eller har annat normbrytande beteende (socialstyrelsen.se): Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Kunskapsstöd för socialtjänsten.
Risk- och skyddsfaktorer – vad vet vi och vad kan göras med kunskapen? (osf.io): Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Kunskapssammanställning om risk- och skyddsfaktorer kopplade till multipla problemutfall.
Modul 4: Att välja rätt arbetssätt
Program, metoder och arbetssätt
Översikt av program och metoder för föräldraskapsstöd (mfof.se): En sökbar sammanställning.
Insatser för att motverka fortsatt normbrytande beteende och återfall i brott (socialstyrelsen.se): Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Rekommendationer för socialtjänstens arbete med barn 6–17 år.
Föräldrastödsprogram vid utagerande beteende hos barn: effekter och verksamma komponenter (sbu.se): Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Sammanfattande och kommenterande rapport.
Familjer med särskilda behov
Förstå familjen (vgregion.se): Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Ett verktyg för dig som möter föräldrar med olika kognitiva svårigheter.
Stöd inom funktionshinderområdet (socialstyrelsen.se): Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Verktyg för att skapa delaktighet och jämlikhet.
Föräldraskap (regionuppsala.se): Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Information om föräldraskap vid kognitiva svårigheter.
Att möta föräldrar till barn med funktionsnedsättning (socialstyrelsen.se): Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Kunskapsstöd till barnhälsovården.
Mer utsatta än andra (allmannabarnhuset.se): Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Om våld och övergrepp mot barn med funktionsnedsättningar.
Publikationer (mfd.se): Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Information på olika språk om stöd för personer med funktionsnedsättning som är nya i Sverige.
Informationsverige (informationsverige.se): Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Länsstyrelsernas webbplats med information om att vara förälder i Sverige.
Förälder på avstånd (goteborgsregionen.se): Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Forsknings- och utvecklingsprojekt om stöd till föräldrar med barn i familjehem eller på institution.
Modul 5: Brottsförebyggande föräldraskapsstöd
Insatser mot normbrytande beteende och återfall i brott (kunskapsguiden.se): Länk till annan webbplats. Ett kunskapsstöd med rekommenderade psykosociala insatser och stöd för samverkan mellan socialtjänsten och polisen.
Handlingsplan för brottsförebyggande föräldraskapsstöd (mfof.se): Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Handlingsplanen identifierar verkningsfulla, hållbara arbetssätt och samverkansmodeller, med målsättningen att bidra till att förebygga barns och ungas brottslighet.
Brottsförebyggande föräldraskapsstöd (mfof.se): På denna sida kan du läsa mer om bakgrunden till handlingsplanen samt om strukturer och arbetssätt som kan bidra till att förebygga barns och ungas brottslighet.
Modul 6: Barnets rättigheter och professionens ansvar
Barnets rättigheter
Gör en prövning av barnets bästa (barnombudsmannen.se): Länk till annan webbplats. Metodstöd för prövningen av barnets bästa.
Barnets rättigheter i familjen (barnombudsmannen.se): Länk till annan webbplats. Filmer om barnets rättigheter, riktade till blivande föräldrar och småbarnsföräldrar.
Likarätt (barnombudet.se): Länk till annan webbplats. Utbildning för att personal, elever och föräldrar tillsammans ska kunna arbeta med barnkonventionen.
Anmälningsplikt
Till dig som är skyldig att anmäla oro för barn (socialstyrelsen.se): Länk till annan webbplats. Information till yrkesverksamma om anmälningsplikt.
Anmälan till socialtjänsten vid kännedom eller misstanke om att ett barn far illa (socialstyrelsen.se): Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Mer information om orosanmälan.
Samverkan och bemötande
Prata med föräldrar – Material (goteborg.se): Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Metodhandbok som ger stöd i att skapa tillitsfulla dialoger och möten med föräldrar.
Modul 7: Våld
Våldsspiralen (youtube.com): Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. En kortfilm om våld i nära relation, hur våldet påverkar barn som lever i det men också hur vi alla kan påverka och stoppa våldet.
Grundkurs om hedersrelaterat våld och förtryck (webbkursheder.se): Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Kostnadsfri utbildning för yrkesverksamma.
Mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer (webbkursomvald.se): Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. En introduktionskurs till ämnet.
Kunskapsbank om våld (uu.se): Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Fakta och forskning om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer.
Fråga, lyssna och förstå (mfd.se): Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. En kunskapssammanställning om den särskilda sårbarhet för våld som barn och unga med funktionsnedsättning lever med.
Modul 8: Ansvarsfördelning
Barnkonventionen (barnombudsmannen.se): Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Här kan du ta del av barnkonventionens texter, tolkning och den rapportering som sker för att bevaka dess efterlevnad.
Modul 9: Föräldraskapsstöd som investering
Vilka effekter ger föräldraskapsstöd?
Social and Health Impact Center (SHIC) (ri.se): Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Samhällsekonomisk analys av tidiga insatser för barn och unga.
Föräldraskapsstöd på selektiv och indikerad nivå – En sammanfattning av forskningsläget (socialmedicinsktidskrift.se): Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Översikt av effekterna av selektivt och indikerat föräldrastöd.
Föräldraskapsstöd på universell nivå – En forskningsöversikt (socialmedicinsktidskrift.se): Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Summering av vad vi känner till om effekterna av universellt föräldrastöd.
Uppföljning och mätning
Kartläggning och ramverk för uppföljning – föräldraskapsstöd (mfof.se): Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. En kartläggning av kommuners lokala förutsättningar för att arbeta med föräldraskapsstöd.
Indikatorer för uppföljning av föräldraskapsstöd, familjerådgivning, familjerätt och internationella adoptioner (mfof.se): Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Slutrapport av regeringsuppdrag till MFoF.
Kvalitetssäkrad mätning av föräldraskapsstöd (mfof.se): Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Rapport kring uppföljning av föräldraskapsstöd inom kommuner med förslag på indikatorer.
Strukturer och indikatorer för uppföljning av föräldraskapsstöd (diva-portal.org): Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Granskning av och förslag på uppföljning.
Modul 10: Från ord till handling
Checklista för implementering med kvalitet – Från nyhet till vardagsnytta – om implementeringens mödosamma konst (folkhälsomyndigheten.se): Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Forskningsbaserad checklista som ger praktiskt stöd vid implementering.
Att lyckas med ANDTS-prevention - en snabbguide för kvalitetssäkring och utveckling av hälsofrämjande och förebyggande arbete (folkhälsomyndigheten.se): Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Information om hur du kan lägga upp ett förebyggande arbete med hög kvalitet utifrån lokala och regionala behov.
Arbeta så här med sociala investeringar (uppdragpsykiskhalsa.se): Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. SKR:s arbetsmodell för sociala investeringar – från behovsanalys till implementering.
Checklista – Faktorer av betydelse för en stödjande organisation (mfof.se): Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Checklista för att stödja regionala och lokala aktörer i arbetet med en stödjande organisation för föräldraskapsstöd.
Att skapa en stödjande organisation – Framgångsrika arbetssätt och förutsättningar för ett hållbart föräldraskapsstöd (mfof.se): Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. En rapport som stödjer regionala och lokala aktörer med kunskap om vilka förutsättningar som är betydelsefulla i en stödjande organisation för ett hållbart föräldraskapsstöd.
Modul 11. Summering och nästa steg
Modul 11 består av en summering av det viktigaste innehållet i utbildningen.
Uppdaterad senast