- Start
- Vårdnad, boende och umgänge
- Informationssamtal
- Barnets delaktighet
Barnets delaktighet i informationssamtal
Informationen som lämnas i ett informationssamtal riktar sig till föräldrar och avsikten är inte att informationssamtalet i sig ska omedelbart påverka barnets situation. Vid tidpunkten för informationssamtalet är det ovisst om en process över huvud taget kommer att inledas.
Med hänsyn till att samtalet skulle kunna leda till onödig oro har det inte ansetts motiverat att barnet deltar i samtalet eller att information måste ges till barnet redan i detta skede. I lagen om informationssamtal saknas därför reglering om barns delaktighet. Men ett informationssamtal handlar ändå till stor del om hur frågorna i framtiden ska ordnas för barnet och barnet har enligt lagen om barnkonventionen och föräldrabalken rätt att få information och komma till tals i frågor som rör det.
Barnets rätt
Principen om barnets rätt till delaktighet är som konstaterats tidigare i kunskapsstödet en grundläggande princip i barnkonventionen. Av artikel 12 i barnkonventionen framgår att det barn som är i stånd att bilda egna åsikter har rätt att uttrycka dessa i alla frågor som rör barnet, varvid åsikterna ska tillmätas betydelse i förhållande till barnets ålder och mognad. Att barnets åsikter ska tillmätas betydelse i förhållande till barnets ålder och mognad innebär att hänsyn ska tas i högre grad till äldre barns åsikter än yngre barns. Enbart ålder kan dock inte utgöra vikten av ett barns åsikter. Hur mycket ett barn förstår är inte enbart knutet till barnets ålder utan även till mognad. Mognad avser förmågan att förstå och bedöma konsekvenserna av en särskild fråga varvid den fortlöpande utvecklingen av barnets förmågor måste beaktas.
Rätten till information
Rätten till information är central för att ett barn ska kunna utöva sin rätt till delaktighet. Det går därför inte att ange någon bestämd ålder för när ett barn bör ges information och möjlighet att framföra sina åsikter. Informationen till barn ska inte enbart omfatta faktauppgifter om varför samtalet ska hållas och hur samtalet kommer att genomföras utan även information om vilken betydelse åsikten kan få. Informationen till barnet bör anpassas till dess individuella förutsättningar. Det innebär att informationen behöver anpassas till barnets ålder och mognad. En del barn kan exempelvis behöva enkla språkliga förklaringar andra barn kan behöva specifika hjälpmedel för förståelsen av informationen.
Även av 6 kap. 2 b § FB framgår att barnet ska få information och ges möjlighet att framföra sina åsikter i frågor om vårdnad, boende och umgänge samt att barnets åsikter ska tillmätas betydelse i förhållande till barnets ålder och mognad. Det innebär således att barnets rätt till delaktighet inte enbart gäller utredningar och upplysningar som görs på uppdrag av domstolen eller på initiativ av socialnämnden utan det gäller alla frågor som rör vårdnad, boende och umgänge.
Rätten att framföra sin åsikt
Det är dock viktigt att komma ihåg att barnets rätt att framföra sina åsikter är en möjlighet för barnet att komma till tals men ingen skyldighet. Om ett barn inte vill få information eller möjlighet att framföra sina åsikter ska det respekteras. Barnet får inte pressas på vare sig delaktighet eller synpunkter. Huruvida det är lämpligt för det enskilda barnet att få information och möjlighet att lämna sina synpunkter i samband med informationssamtal får bedömas från fall till fall.
Om ett barn eller en eller båda vårdnadshavarna begär att barnet ska få information eller komma till tals inom ramen för ett informationssamtal, bör socialnämnden erbjuda barnet en tid för samtal. Det innebär att den som håller i informationssamtalet behöver informera den förälder som är vårdnadshavare om barnets möjlighet att få information och rätten att komma till tals. En tid för samtal erbjuds först när barnet eller föräldern begärt att barnet ska få information.
Innan samtalet äger rum bör socialnämnden även informera barnet och den förälder som är vårdnadshavare om att ett samtal med barnet innebär att återkoppling kan bli aktuellt till båda föräldrarna om barnet framför uppgifter som bedöms ha relevans för föräldrarnas fortsatta ställningstagande i vårdnads-, boende- och umgängesfrågan.[5] Syftet med informationssamtalet är att föräldrarna i förlängningen ska kunna nå en samförståndslösning. Om barnets synpunkter kan ha betydelse för deras framtida beslut behöver föräldrarna få vetskap om barnets åsikter. Men barnet behöver också vara delaktig i beslutet om vilka uppgifter som kommer att föras vidare till föräldrarna.
Uppdaterad senast