- Start
- Föräldraskapsstöd
- Arenor för föräldraskapsstöd
- Mödra- och barnhälsovården
Mödra- och barnhälsovården
Mödrahälsovården (MHV) och barnhälsovården (BHV) inom Sveriges regioners hälso- och sjukvård (inbegripet privata aktörer) erbjuder föräldraskapsstöd individuellt och i varierande grad i grupp. BHV har även uppdraget att göra hembesök vid nyföddhetsålder och 8 månaders ålder.
Föräldraskapsstödet inom MHV har som syfte att främja barns hälsa och utveckling genom att uppmärksamma och stärka föräldraskapet och föräldrars förmåga att möta det väntade och nyfödda barnet. Föräldraskapsstödet inom MHV ska innefatta både förlossnings- och föräldraförberedelse. Socialstyrelsen pekar på vikten av att bedriva föräldraskapsstöd i mindre grupp tillsammans med behovet av kompetensutveckling, i två av rekommendationerna i det nationella kunskapsstödet, vilket också kräver tid för planering och genomförande hos berörd personal.
Inom BHV ska föräldraskapsstödet bidra till fördjupad kunskap om barns behov och rättigheter och stärka föräldrarna i sin föräldraroll. Stöd i grupp ger även möjligheter till nya kontakter och gemenskap med andra vilket är en viktig skyddsfaktor för barnen.
Målsättningen är att föräldraskapsstöd ska erbjudas alla blivande och nyblivna föräldrar. Stödet ska utformas så att det på bästa sätt svarar mot den enskilda individens och familjens behov. Det ska samtidigt identifiera individer med behov av extra stöd. Barnhälsovårdens nationella program är tredelat; ett universellt stöd till alla, mer stödinsatser efter behov och ytterligare samtal och samverkan med andra vårdgivare för de som har störst behov.
Föräldraskapsstödet inom MHV och BHV bedrivs genom kontinuerliga enskilda möten med föräldrarna, tillsammans och var för sig, samt genom samverkan med andra aktörer som är viktiga i att ge familjen stöd. Om föräldern har en egen problematik, såsom missbruk, psykisk ohälsa, ätstörning eller funktionsnedsättning, erbjuder både mödra- och barnhälsovården ett förstärkt stöd.
Alla besök på BVC är till för barnets båda föräldrar. I barnhälsovårdsprogrammet ingår två gemensamma besök för föräldrarna, samt enskilda föräldrasamtal Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. för varje förälder; för mamman vid 6-8 veckor med screening med Edinburgh Postnatal Depression Scale (EPDS) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och enligt samtalsguide med Whooley-frågor Länk till annan webbplats. för pappan/icke-födande förälder vid 3-5 månader.
Stödet ska även erbjudas i form av universellt stöd i föräldragrupp Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. till alla och riktat stöd till föräldrar som behöver extra stöd, eller tillhör en riskgrupp som exempelvis ensamstående eller unga föräldrar.
Hembesöket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. inom BHV är en del av det universella föräldraskapsstödet som erbjuds till alla, men kan också utifrån behov vara en del av ett riktat stöd. Hembesöket har förutsättningar att ge en ökad förståelse för familjens situation så att råd och stöd kan utformas utifrån familjens och det enskilda barnets behov. Besöket kan stärka föräldraförmågor och säkerheten i barnets hemmiljö. Hembesök ger även möjligheter att upptäcka barn som riskerar att fara illa.
För att motverka skillnader i hälsa och livsvillkor och för att ge alla barn en bra start i livet erbjuds många nyblivna föräldrar i områden med socioekonomiska utmaningar utökade hembesök (ca 5 besök) från barnhälsovården i samverkan med socialtjänsten och ev. andra verksamheter.
Det finns ett lättillgängligt kommunikationsmaterial till föräldrar, med samhällets erbjudande om hälsofrämjande insatser för de yngsta barnen på sex olika språk, framtagit av Uppdrag Psykisk hälsa inom SKR.
Uppdaterad senast