- Start
- Föräldraskapsstöd
- Nationell strategi för ett stärkt föräldraskapsstöd
- Tre perspektiv
- Barnets rättigheter
Barnets rättigheter
Barnets rättigheter i enlighet med barnkonventionen är en grundläggande utgångspunkt som ska genomsyra allt föräldraskapsstöd. Att tillvarata barnets perspektiv och säkerställa att arbetet främjar barns bästa är avgörande.
Den nationella strategin för ett stärkt föräldraskapsstöd anger att stödet ska utgå från barnkonventionens princip om barnets bästa. Det innebär bland annat att barnet har rätt att fritt uttrycka sina åsikter i alla frågor som rör barnet. I arbetet med stöd till föräldrar är det betydelsefullt att beakta barnets perspektiv på hur en bra förälder bör vara och barnets syn på föräldraskapsstöd.
Sedan den första januari 2020 är barnkonventionen svensk lag. Det innebär att offentliga aktörer behöver bli tydligare med hur de tagit barnets bästa i beaktande i alla åtgärder som rör barn och dokumentera hur barn gjorts delaktiga i processerna.
Barn som rättighetsbärare
Barn har rätt att säga sin mening och samtidigt rätt till skydd och stöd. Ibland krockar vuxnas intressen och behov med barnets. För yrkesverksamma som har att väga olika intressen mot varandra är det värdefullt att på arbetsplatsen diskutera ställningstaganden och utarbeta rutiner för att dokumentera hur barnets rättigheter beaktats. För att underlätta för yrkesverksamma har Barnombudsmannen tagit fram ett metodstöd för prövningen av barnets bästa, se här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
För att göra barn delaktiga är det viktigt att reflektera kring syftet med arbetet och involvera barnet utifrån lämplighet. Barn är kompetenta och handlingskraftiga och den offentliga sektorn behöver bli bättre på att använda sig av barns kunskaper i sitt utvecklingsarbete.
Barnets rättigheter i arbetet med stöd till föräldrar
Föräldrar har en viktig roll i barnets liv under hela uppväxten. De bär huvudansvaret för barns hälsa och utveckling och det är både en rättighet och en skyldighet att vara förälder. Barnkonventionen tydliggör dock att staten har en skyldighet att stödja föräldrar i sitt föräldraskap.
Alla offentliga aktörer har ansvar för att göra barnkonventionen känd bland både vuxna och barn, men också ansvar för att säkerställa att föräldrar har den kunskap och kompetens de behöver för att se till barnets rättigheter.
Barnets rättigheter i familjen kan innebära följande:
- Barn har rätt till liv och utveckling och inget barn får diskrimineras.
- Föräldrarna ska ge barnet vägledning och råd, men också lyssna på barnet och ta hänsyn till dennes tankar.
- Båda föräldrarna har gemensamt ansvar för barnet och de ska sätta barnets bästa främst.
- Föräldrar har rätt till stöd från samhället.
Barnombudsmannen har tagit fram tre filmer om barnets rättigheter i familjen. De riktar sig till blivande föräldrar och föräldrar med barn i åldern 0-5 år. De är i första hand gjorda för att visas i föräldragrupper inom mödra- och barnhälsovården. I grupperna kan deltagarna tillsammans prata om hur filmerna berör ens eget liv med barn. Se dessa här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Likarätt Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är en gratis tillgänglig utbildning för att personal, elever och föräldrar tillsammans ska kunna arbeta med barnkonventionen. Syftet med utbildningen är att främja alla elevers lika rättigheter och möjligheter samt motverka mobbning och trakasserier. Utbildningen finns i fem moduler: en till personal, en till vårdnadshavare och tre olika till elever från förskola till gymnasiet. Barnombudet, som erbjuder Likarätt, är en fristående ideell förening som ger stöd och råd via telefon, mejl, webb och sociala medier till barn och vuxna inom barnrätt för alla kommuner och regioner i landet.
I Bris rapport Se mig – rätten till stöd tidigt i livet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. tydliggörs de yngsta barnens behov och rättigheter. Bris har även tagit fram Goda samtal om svåra ämnen – En guide i mötet med föräldrar till de yngsta barnen. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Den utgår från förskolan som en miljö där de viktiga samtalen kan äga rum och göra skillnad.
Vuxna som söker praktiska tips kring allt som rör stöd till sitt eller någon annans barn i alla olika åldrar finner hjälpsam information via Bris guidar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och Stöd & råd Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
SKR har utvecklat ett nytt stödmaterial till fördjupad bedömning av barnets bästa Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som kommuner och regioner kan använda som inspirationskälla för att stärka det egna arbetet.
Föräldralinjen erbjuder telefonsamtal med föräldrar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och andra nära vuxna runt barnet som känner sig osäkra i sin föräldraroll, eller som oroar sig för sitt eget barn eller ett barn i sin närhet.
Relaterat
Likarätt (Barnombudet i Uppsala län 2018) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Bris guidar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Stöd & råd (Bris) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Barnkonsekvensanalys (SKR 2023) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Föräldralinjen (Mind) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Uppdaterad senast