Förskolan
Förskolan är en viktig arena som bjuder in till samverkan i möten mellan barn, deras föräldrar och pedagoger och når väldigt många föräldrar.
Under förskoleåren är det vardagliga mötet mellan förälder och pedagog vid hämtning och lämning ett viktigt universellt stöd till föräldrarna. Det är också ett viktigt tillfälle för utbyte av information och samarbete kring barnet. Undersökningar visar att föräldrar sätter stort förtroende till pedagogers kunnande och kompetens. Andra forum för samverkan inom förskolan kan vara föräldramöten, informationskvällar och utvecklingssamtal. I vissa kommuner erbjuds föräldraskapsstödsprogram via förskolan.
I Bris rapport Se mig – rätten till stöd tidigt i livet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. tydliggörs de yngsta barnens behov och rättigheter. För att underlätta de viktiga samtalen som kan äga rum och göra skillnad på förskolan har Bris tagit fram Goda samtal om svåra ämnen – En guide i mötet med föräldrar till de yngsta barnen. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Det finns ett lättillgängligt kommunikationsmaterial till föräldrar, med samhällets erbjudande om hälsofrämjande insatser för de yngsta barnen på sex olika språk, framtagit av Uppdrag Psykisk hälsa inom SKR.
Uppdaterad senast