- Start
- Föräldraskapsstöd
- Föräldraskapsstöd i en hederskontext
Föräldraskapsstöd i en hederskontext

Regeringen beslutade den 28 oktober 2021, att ge MFoF uppdraget att främja utvecklingen av våldsförebyggande arbete genom stöd till föräldrar inriktat på familjer i en hederskontext. Uppdraget ska slutredovisas senast den 28 mars 2025.
Stöd i föräldraskapet är en viktig insats från samhällets sida för att undvika ojämlikhet och negativa utfall för barn och unga. Enligt regeringen ska föräldraskapsstödet bidra till ett jämställt föräldraskap, vilket regeringen tidigare har uttryckt i både den nationella strategin för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor och den nationella strategin för ett stärkt föräldraskapsstöd. Föräldraskapsstödjande insatser kan, under rätt omständigheter, motverka normer som rättfärdigar hedersrelaterat våld och förtryck och erbjuda alternativ till repressiv uppfostran. MFoF kommer därmed löpande under projekttiden på myndighetens webb, publicera inhämtad kunskap från nationell och internationell forskning, identifierade arbetssätt och metoder för föräldraskapsstöd som syftar till att förebygga hedersrelaterat våld och förtryck, som stöd i yrkesverksammas arbete. MFoF kommer även att se över hur samordningen mellan föräldraskapsstödjande aktörer som riktar sig till föräldrar i en hederskontext fungerar.
Delredovisning och handlingsplan, våldsförebyggande arbete
Nu finns MFoF:s delredovisning om hur man kan främja utvecklingen av vårldsförebyggande arbete genom stöd till föräldrar i en hederskontext. Rapporten lämnades in till regeringen den 28 april 2023. Klicka på länken eller bilden här intill för att ladda hem rapporten som PDF.
Ladda hem delrapporten som PDF Länk till annan webbplats.
Myndighetsgemensam vägledning för yrkesverksamma

Nationella kompetensteamet har under 2021 och 2022 samordnat sammanställandet av en myndighetsgemensam vägledning för yrkesverksamma inom socialtjänst, hälso- och sjukvård, skolväsendet och polis. Vägledningen utgör ett led i arbetet med att förhindra och förebygga att barn lämnar landet för att giftas bort, könsstympas eller utsättas för olika former av hedersrelaterat våld eller tvång. Den omfattar nämnda aktörers arbete och ansvar när barn och vuxna av sådana skäl blir utsatta såväl i Sverige som utomlands.
Den ska både ge visst stöd i nämnda aktörers eget arbete och belysa samverkanskedjan mellan berörda aktörer avseende såväl den förebyggande som den transnationella dimensionen. Vägledningen omfattar dels arbetet med att förebygga och förhindra att barn och vuxna förs ut ur landet i syfte att utsättas för hedersrelaterat våld och förtryck, dels det långsiktiga stödet till individen. Den innehåller både yrkesspecifika delar för socialtjänst, hälso- och sjukvård, skolväsende och polis och en del avseende samverkan.
Relaterade länkar
För mer information och material:
Uppdaterad senast