Adoptionsdokument
Nedan beskrivs olika typer av adoptionsdokument som kan ha utfärdats under adoptionsprocessen, såväl i Sverige som i den adopterades ursprungsland.
Medgivandeutredning
För att adoptivföräldrar ska kunna ta emot ett adoptivbarn behöver de ett medgivande från socialnämnden vilket föregås av en medgivandeutredning. Om adoptionen har skett via en auktoriserad adoptionsorganisation har adoptivföräldrarna sällan någon kännedom om barnet eller dess bakgrund vid tidpunkten för medgivandeutredningen och denna utredning innehåller oftast inte några uppgifter som är relevanta i samband med ursprungssökning. Om barnet adopterats genom enskild adoption, och det är ett känt barn, kan det i medgivandeutredningen framkomma uppgifter om barnets ursprung.
Adoptionsutredning
En utredning som socialnämnden gör på uppdrag av svensk domstol efter att de blivande adoptivföräldrarna ansökt hos tingsrätten om att få adoptera barnet.
Domstolsbeslut
Ett beslut om godkänd adoption kan ha utfärdats av domstol i ursprungslandet och/eller i Sverige.
Uppföljningsrapport
En rapport som beskriver hur adoptivbarnet utvecklats och har det hos adoptivföräldrarna. En sådan utfärdas eller skrivs av socialnämnden eller föräldrarna och skickas sedan till ursprungslandet.
Födelsebevis
Innefattar uppgifter om barnet såsom födelsedatum, kön, och födelseort. Det kan även framgå uppgifter om längd, vikt, vilket födelsesjukhus etc.
Medicinska underlag
Dokument som innefattar uppgifter om barnets hälsotillstånd. Det kan exempelvis vara utdrag från sjukhusjournal i samband med barnets födelse, eller anteckningar som gjorts vid läkarbesök på barnhemmet eller andra sjukvårdsinrättningar.
Social bakgrundsrapport
Information kring barnets bakgrund kan vara utfärdade vid den sociala myndighet som utredde adoptionen, vid barnhemmet, eller från andra personer och organisationer som varit inblandade vid adoptionsprocessen. Informationen kan avse uppgifter om den biologiska familjen, anledningen till att barnet lämnats för adoption, var barnet har vistats tiden före adoption, etc.
Övrig information
Det kan även finnas andra typer av dokument, som t.ex. ansökan om svenskt medborgarskap, kopia på pass, foton och brev eller föremål från den person eller barninstitution som överlämnade barnet eller tagit hand om barnet den första tiden.
Utöver skriftlig dokumentation eller föremål kan adoptivföräldrarna ha information om den adopterades bakgrund som kan vara värdefull vid ursprungssökning. Det kan exempelvis vara information som de fått när de träffat omsorgspersoner som tog hand om barnet före adoptionen. Vidare kan det även handla om namn på personer och platser, händelser, samt berättelser om den adopterades bakgrund.
Använd sidans huvudmeny eller länkarna nedan för att gå vidare till andra delar i vägledningen.
Uppdaterad senast