- Start
- Om MFoF
Om MFoF - Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd
Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd (MFoF) är en statlig kunskapsmyndighet med ansvar för familjerätt, föräldraskapsstöd och familjerådgivning. Vi arbetar också för att internationella adoptioner till Sverige ska ske på ett lagligt och etiskt godtagbart sätt.
Vision
Vi erbjuder kunskap för att alla barn ska få en trygg uppväxt och bra relationer till sina föräldrar.
Våra huvuduppdrag
- Samla och tillgängliggöra den senaste kunskapen för beslutsfattare och yrkesverksamma som arbetar med föräldraskapsstöd, familjerådgivning och familjerätt.
- Se till att adoptioner av barn till Sverige sker enligt lag och på ett etiskt godtagbart sätt. I all vår verksamhet ska vi främja barnets rättigheter som de uttrycks i barnkonventionen.
Målgrupper
Myndighetens målgrupper är yrkesverksamma och beslutsfattare i kommuner, regioner och civilsamhället, samt i allt större utsträckning familjer och individer. Vi vänder oss också till organisationer som vill förmedla internationella adoptioner samt organisationer som samlar adopterade och deras närstående.
Hela myndighetens verksamhet styrs av barnets rättigheter enligt FN konvention om barnets rättigheter (Barnkonventionen). Myndigheten arbetar även för jämställdhet och ett jämlikt föräldraskap.
Verksamhetsområden
Familjerätt
MFoF stödjer och vägleder landets kommuner vad gäller familjerätt inom socialtjänsten. Vi arbetar med allmänna råd och föreskrifter om faderskap och föräldraskap, vårdnad, boende och umgänge, informationsmöten, kommunernas hantering av internationella adoptioner samt socialnämndens utredning av vårdnad i vissa fall.
Familjerådgivning
Kommunernas familjerådgivning erbjuder stöd och hjälp med relationsproblem, med fokus på par- och individers nära relationer och livssituationer. MFoF:s roll är att analysera, utveckla och vägleda kommunerna i detta arbete.
Föräldraskapsstöd
MFoF initierar, sammanställer och tillgängliggör kunskap och aktuell forskning om insatser, aktiviteter och initiativ som stärker föräldraförmågan. Vi tillhandahåller även information till vuxna i en föräldraroll om barns rättigheter, hälsa och utveckling, samt hur man kan stärka föräldrars relationer med varandra eller deras respektive sociala nätverk. Målgrupperna för detta arbete är såväl yrkesverksamma och beslutsfattare inom socialtjänsten som privatpersoner.
Internationella adoptioner
MFoF har i uppdrag att pröva svenska adoptionsorganisationers ansökningar om att få arbeta med internationell adoptionsförmedling i Sverige och i de länder varifrån adoption kan ske. Myndigheten utövar tillsyn av organisationernas verksamhet för att säkerställa att denna bedrivs enligt lag och efter principen om barnets bästa. MFoF hanterar även ansökningar om att få genomföra enskilda adoptioner samt godkännande av utländskt adoptionsbeslut.
Verksamhetsstöd
Denna avdelning fokuserar på hållbar förvaltning och har specialkompetens som hjälper myndigheten att genomföra sina uppdrag effektivt och med hög kvalitet. Detta inkluderar register och arkiv, samordning av upphandlingar och avtal, uppföljning samt att kommunicera myndighetens arbete och kunskap.
Dessutom har Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd fått regeringens uppdrag att ansvara för den officiella statistiken inom familjerätt och familjerådgivningstjänster. Vi säkerställer att statistiken är objektiv, dokumenterad och att statistiken åtföljs av en kvalitetsdeklaration.
Sveriges officiella statistik (SOS) är statistik som är särskilt viktig för att beskriva Sverige. Officiell statistik bidrar till samhällets utveckling genom att vara objektiv och relevant, vilket gynnar medborgarna.
Organisation
Myndigheten har idag drygt 40 medarbetare. Generaldirektör Per Bergling ansvarar för verksamheten. MFoF är en enrådighetsmyndighet och har ett insynsråd.
Insynsråd
Generaldirektören är ordförande i insynsrådet och håller rådet informerat om verksamheten. Insynsrådet är rådgivande till generaldirektören men har ingen beslutande funktion.
Ledamöter är:
- Anna Werner, barnrättsjurist på BRIS (Barnens rätt i samhället)
- Jonas Trolle, chef på CVE (Centrum mot våldsbejakande extremism)
- Lina Blombergsson, vice ordförande i Föreningen Sveriges socialchefer
- Henrik Mungenast, avdelningschef på Folke Bernadotteakademin
- Anna Sarkadi, Professor i socialmedicin Uppsala Universitet
- Thomas Söderström (L), Liberalernas gruppledare i Luleå
- Camilla Rinaldo Miller, kristdemokratisk riksdagsledamot
- Eva Svedling, rådgivare vid Naturvårdsverket
Relaterat
Uppdaterad senast