- Start
- Föräldraskapsstöd
- Arenor för föräldraskapsstöd
- Familjecentral
Familjecentral
I många kommuner och kommundelar finns familjecentraler som riktar sig till föräldrar och barn. Familjecentralen är en samverkan och samordning av resurser mellan olika uppdragsgivare. Basen är mödra- och barnhälsovården i samverkan med öppen förskola samt en förebyggande socialtjänst. Det kan också finnas andra aktörer såsom tandvård, bibliotek, ungdomsmottagning, elevhälsa m.fl som är samlokaliserad eller samverkar med familjecentralens basverksamheter.
En familjecentral bedriver en verksamhet som är hälsofrämjande, universell, tidigt förebyggande och stödjande. Det finns en nationell vägledning Länk till annan webbplats. kring arbetet med familjecentral och dess föräldraskapsstödsuppdrag. Den innehåller samlad kunskap som utgör ett bra underlag vid start och fortsatt arbete med en familjecentral.
Kartläggning av insatser
En kartläggning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen gjort av landets familjecentraler och familjecentralsliknande verksamheter visar att insatserna är lättillgängliga. Kartläggningen visar också att riktade insatser erbjuds vid behov samt att flera verksamheter erbjuder stöd i föräldraskapet efter 6 års ålder. Personalens behov av att utveckla föräldraskapsstödet för föräldrar till äldre barn, samt förutsättningarna för samverkan, lyfts bland mycket annat. Det ges även förslag på utveckling för att förbättra olika framkomna utmaningar.
Folkhälsomyndigheten har också publicerat en kartläggande litteraturöversikt med syftet att undersöka vad som är känt om betydelsen av familjecentralers hälsofrämjande och förebyggande arbete för att främja barns och familjers hälsa och välmående. Du hittar översikten här:
Relaterat
Uppdaterad senast