Sökprocessen
Intresset för att söka sitt ursprung är individuellt, likaså vilka behov av stöd som kan uppstå hos den adopterade under processen.
Att söka sitt ursprung kan också innebära olika saker. Från att söka information om sin livshistoria i sina adoptionsdokument, göra en återresa för att besöka platser som är en del av familjehistorien, till att söka efter eller möta biologiska föräldrar, släktingar eller andra personer som varit betydelsefulla för den adopterade. För den adopterade kan det även handla om att få vetskap om det finns ärftliga sjukdomar i släkten. Det kan också vara ett inre utforskande av tankar, känslor och funderingar kring hur adoptionserfarenheten påverkar hur man mår och har det idag. Sammantaget kan sökandet vara ett led i byggandet av den adopterades identitet, exempelvis att få svar på varifrån intressen och personlighetsdrag härstammar eller att förstå sig själv bättre.
Sökprocessen är fortsättningsvis indelad i olika steg, på det viset kan den adopterade få en struktur i sökandet och enklare kunna se vilka delar som kan vara relevanta och i vilken ordning de kan vara lämpliga att göra. Dessa steg bör ses som en utgångspunkt i sökandet, men i praktiken kan den adopterade behöva gå fram och tillbaka mellan flera av stegen. En del väljer att ta alla steg så fort det går medan andra vill pausa mellan varje steg. För en del kan det också vara tillräckligt med att bara ta ett par steg.
Sökprocessen kan delas in i följande sex steg:
Vägledningens följande innehåll beskriver varje steg i sökprocessen mer utförligt, med betoning på vad dessa kan innebära, vilket behov den adopterade kan ha, och hur kommunen kan bemöta dessa.
Använd sidans huvudmeny eller länkarna nedan för att gå vidare till andra delar i vägledningen.
Uppdaterad senast