- Start
- Familjerådgivning
- Barnrattsbaserad familjerådgivning
Utvecklingsarbete för en barnrättsbaserad familjerådgivning
SKR och MFoF har inbjudit fem kommuner att utveckla en barnrättsbaserad familjerådgivning för just sin kommun. Träffarna leds av Marie Karphammar Lundin, handläggare och barnrättsjurist på SKR.
Syftet med utvecklingsarbetet - som omfattar totalt nio workshops under ett år - är att:
- familjerådgivare får god kännedom om barnkonventionen
- rutiner och arbetssätt i familjerådgivning innefattar ett barnrättsperspektiv
- barnkonventionens barnsyn kan tillämpas i det dagliga arbetet
- barns delaktighet och inflytande samt bedömningar av barnets bästa kan sättas i fokus vid ärenden där barn berörs
- barnrättsperspektivet kan bli en del i det systematiska kvalitetsarbetet
De deltagande kommunerna; Järfälla, Kalix, Norrtälje samt Östersund (som också bistår ytterligare 7 kommuner med familjerådgivning) får stöd i att inventera sitt nuvarande barnrättsarbete, identifiera utvecklingsområden, fördjupa sig i valda tema samt stöd att utforma en lokal handlingsplan för framtida arbete. Arbetet utgår från SKR:s metod ”Lärande exempel” och SKR:s Marie Lundin Karphammar vägleder arbetsgruppen genom processen. Kommunerna valdes ut efter en öppen intresseanmälan, och resultatet av deras arbete kommer att finnas tillgängligt på såväl MFoF:s som SKR:s hemsida.
Startskott med mersmak
Startskottet för utvecklingsarbetet gick den 7 september då representanter från kommunerna träffades på SKR i Stockholm för en heldag med teori om barnrätt varvat med diskussioner om praktik:
”Det var mycket stimulerande och trevligt att få träffa alla kollegor. Det är aktuellt och nödvändigt att arbeta med frågan vad en barnrättsbaserad familjerådgivning innebär, och här fick vi möjlighet att få ta del av aktuell barnrättsteori tillsammans med erfarenheter från familjerådgivare och chefer i hela landet”, berättar Magdalena Wold, gruppledare för förebyggande familjestöd och familjerådgivningen i Järfälla
Hon får medhåll av Johanna Zetterström, enhetschef på familjerättsenheten i Norrtälje.
”Ja, inspirerande och energigivande. Men det blev också väldigt tydligt hur olika Sveriges kommuner hanterar familjerådgivning. Det innebär att såväl avgifter, antal anställda, externa utförare, antal subventionerade samtal som inte minst hur barn görs delaktiga skiljer sig mycket åt mellan olika kommuner”.
”En annan sak som blev tydligt var att barn sällan är delaktiga i familjerådgivning trots att de i allra högsta grad är involverade i det som pågår i familjen. De har rätt att få information och också komma till tals i frågor som rör dem vilket blir än viktigare utifrån att barnkonventionen blivit lag.
Johanna Zetterström framhåller att detta utvecklingsarbete kommer att vara en viktig pusselbit för utvecklingen av familjerådgivningen i landet:
”Arbetet kommer stärka barnrättsperspektivet och göra familjerådgivningen mer likvärdig. För familjerådgivare tror jag det kommer betyda mycket att våga lyfta in barnet i sammanhanget, göra barnet närvarande och på så sätt öppna upp för att kunna hjälpa föräldrarna att sätta sig in i barnets perspektiv samtidigt som familjerådgivare kan belysa barnperspektivet utifrån kunskap”.
”För oss chefer kommer det bli en viktig fråga att följa upp och hålla levande, liksom att säkerställa att verksamheten som hanterar frågor om barn alltid ska utgå från barnets bästa”.
För mer information om utvecklingsarbetet, kontakta Maria Wikström, utredare på MFoF eller Marie Lundin Karphammar, barnrättsjurist på SKR.
Uppdaterad senast