- Start
- Internationella adoptioner
- Forskning och kunskap
- Frågor & svar
- Frågor & svar om adoption riktade till anhöriga och berörda i annat land än Sverige
Frågor & svar om adoption riktade till anhöriga och berörda i annat land än Sverige
This page in other languages:
MFoF utövar tillsyn och prövar auktorisationer i syfte att adoptioner av barn till Sverige sker enligt lag och på ett etiskt godtagbart sätt. I all vår verksamhet ska vi främja barnets rättigheter som de uttrycks i barnkonventionen.
Rätten till sitt ursprung och sin identitet framgår av såväl nationella som internationella bestämmelser. Därtill finns bestämmelser som avser adopterades rätt att få stöd i samband med ursprungssökning.
Möjligheten till stöd och hjälp vid ursprungssökning kan upplevas som extra viktig när uppgifter om oegentligheter inom internationell adoption uppmärksammas.
Nedanstående frågor och svar utgör information som riktas till dig som bor i annat land än Sverige och som på något sätt berörs av en eller flera adoptioner som genomförts från detta land till Sverige. Till exempel kan det vara så att du vet eller tror att du är biologisk förälder eller anhörig till ett barn som adopterats till Sverige, eller du kanske är medlem i en förening som engagerar sig angående oegentligheter inom internationell adoption.
1. Kan MFoF hjälpa till om en person som är adopterad till Sverige vill ha hjälp med ursprungssökning?
Ja. MFoF har uppdrag att ge stöd till internationellt adopterade i samband med ursprungssökning under 2022-2023. Det stöd som MFoF erbjuder vid ursprungssökning är kostnadsfritt.
MFoF har också tagit fram en vägledning som kommunerna kan följa när de hjälper en adopterad med ursprungssökning.
2. Kan personer utan svenskt medborgarskap söka ekonomiskt stöd från MFoF för att söka anhöriga i Sverige?
Nej, detta ingår inte i MFoF:s uppdrag.
3. Vem kan ansöka om det individuella stödet i samband med ursprungssökning?
För att ansöka om stödet ska du vara adopterad till Sverige från ett annat land. Du ska också vara minst 18 år gammal. Du ska använda det formulär som finns på MFoF:s webbplats och följa instruktionerna som anges i detta.
Det individuella stödet vid ursprungssökning kan inte nyttjas av adoptivföräldrar, biologiska föräldrar eller andra anhöriga eller närstående till den adopterade.
4. Vilken hjälp kan MFoF erbjuda utifrån uppdraget om individuellt stöd vid ursprungssökning?
I anmälan om stöd vid ursprungssökning finns möjlighet att välja ett eller flera av nedanstående alternativ om önskat stöd:
- Få en bild av vad ursprungssökning kan innebära för mig.
- Stöd för att få tillgång till och tolka handlingar och dokumentation som berör min adoption.
- Skapa en tydligare bild av min livshistoria och mitt ursprung.
- Information och stöd inför och/eller under eventuell återresa till det land jag blev adopterad ifrån.
- Hitta biologiska föräldrar och/eller andra släktingar.
- Jag misstänker eller har uppgifter om att min adoption varit föremål för oegentligheter. Jag behöver hjälp med att hantera detta.
- Något annat eller övrigt.
När anmälan om stöd vid ursprungssökning Pdf, 105.6 kB, öppnas i nytt fönster. inkommer tar en utredare vid MFoF kontakt för att boka in ett telefonsamtal. Vid samtalet får den adopterade mer information om det stöd som kan erbjudas och får möjlighet att berätta mer om vilket stöd som önskas.
5. Kan MFoF på något sätt samarbeta med icke statliga organisationer i andra länder?”
MFoF kan ta emot och försöka besvara frågor från icke statliga organisationer utomlands (t.ex. adoptionsföreningar och organisationer) om det berör MFoF:s uppdrag och ansvar. MFoF kan också ha behov av att ställa frågor till utländska aktörer. Myndighetens fokus och prioritering ligger dock på kommunikation och dialog med andra länders centralmyndigheter och aktörer som varit involverade i adoptionsprocessen samt svenska föreningar för adopterade.
6. Kan MFoF göra något för att stötta andra länders myndigheter som försöker utreda brott i samband med adoption?
MFoF är inte en brottsutredande myndighet, men vi kan upplysa en utländsk utredning om var i det svenska systemet en utländsk myndighet kan vända sig. MFoF kan också informera det andra landets utredning om hur det svenska systemet fungerar gällande t ex förfrågan om att ta del av handlingar här i Sverige.
7. MFoF är tillsynsmyndighet över adoptionsorganisationerna – varför utreder MFoF inte organisationer som har varit inblandade i adoptioner där uppgifter om oegentligheter förekommer?
Enligt lagen (1997:192) om internationell adoptionsförmedling utövar MFoF tillsyn över adoptionsorganisationernas förmedlingsverksamhet. Tillsynen omfattar sådana förhållanden som har betydelse för MFoF:s bedömning av nu pågående förmedlingsverksamhet. I tillsynsverksamheten kan MFoF inspektera sammanslutningarnas verksamhet. MFoF kan även förelägga sammanslutningen att avhjälpa brister i förmedlingsverksamheten
Enligt samma lag auktoriserar MFoF även sammanslutningarna och prövar därigenom om de ska få arbeta med internationell adoptionsförmedling här i Sverige och i utlandet.
MFoF har även möjlighet att återkalla en beviljad auktorisation.
I tillsynen och i prövningen av auktorisation bedömer MFoF den nuvarande förmedlingsverksamheten. Det ingår inte i MFoF:s uppdrag att utreda tidigare förhållanden och det finns inget stöd i lag för MFoF att göra det
Detta gäller samtliga adoptionsorganisationer i Sverige och adoptioner från alla länder.
8. Om en brottsutredning om adoptioner till bl a Sverige påbörjas i ett annat land – varför informerar inte MFoF samtliga i Sverige som adopterats från detta land?
Om en brottsutredning av detta slag pågår i ett annat land försöker MFoF inhämta konkreta och säkerställda uppgifter om utredningen. Då vi får sådan information publicerar vi den på vår webbplats. Utifrån sådan information kan vi också svara på frågor från media, föreningar eller enskilda adopterade.
MFoF har inte register med kontakter till samtliga adopterade från ett visst land. Även om vi hade det skulle någon form av riktade direktutskick till ett stort antal adopterade kunna skapa oro och frustration hos personer som inte har efterfrågat den informationen, som heller inte nödvändigtvis berör deras adoption.
9. Kan personer utan svenskt medborgarskap få tillgång till svenska register för att söka anhöriga?
Nej, Sverige för inte register över personer som adopterats från andra länder.
10. Kan MFoF hjälpa en person utan svenskt medborgarskap att söka anhöriga i Sverige? Jag har information om att min anhörig blev adopterad till Sverige, kan ni hjälpa mig att hitta hen??
Nej, detta ingår inte i MFoF:s uppdrag.
Uppdaterad senast