- Start
- Föräldraskapsstöd
- Poddserie: Småprat om stora frågor
- Empati och små barn
Att skapa den goda grunden hos mitt barn - med Liv Svirsky
De allra flesta föräldrar vill att deras barn ska vara empatiska - men kan man som förälder påverka det? Ja faktiskt! Empati handlar om att uppmärksamma och sätta sig in i andras känslor. För att göra det behöver barnet först lära sig förstå och känna igen sina egna känslor och här kan föräldrar göra mycket.
I det här avsnittet pratar vi om empati hos små barn och om hur föräldrar redan när barnet är litet kan en grund för tolerans och förståelse för andra människor.
Om Liv Svirsky
Liv Svirsky är leg. psykolog och leg. psykoterapeut. Hon driver den egna podden Barnpsykologerna och har också skrivit flera böcker, bland annat om barn och känslor.
Lyssna på avsnittet
Du hittar poddserien från MFoF med detta avsnitt på Spotify, Apple Podcasts och andra platser där poddar brukar finnas.
Lyssna på Spotify Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Lyssna på Apple Podcasts Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Du kan också lyssna på avsnittet direkt i denna webbläsare genom att klicka på bannerna längst upp på denna sida.
Bok- och poddtips från Liv
Böcker för små barn
Det här är en bokserie med lättlästa korta böcker om känslor. Målgruppen är 9-12 men jag skulle säga att den passar bra redan från ca 6-7 år.
Arg, glad, rädd, skam Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Böcker för lite större barn
Dessa böcker riktar sig till barn 9-12 år. Den första är en lättillgänglig bok om känslor. Den andra handlar om vänskap, stress. prestationsångest och att trivas med sin kropp. Böckerna passar fr barn att läsa själva men jag tycker också att de med fördel kan läsas högt för barn och leda till samtal både hemma och i skolan.
Jag och allt det nya, Mina känslor och jag.
En podd
Kanske även vår pod, Barnspsykologerna. Vi pratar om ämnen som är relevanta för föräldrar och pedagoger, tex barns psykiska hälsa, föräldraskap, barnuppfostran, barnkultur - hela tiden med fötterna rotade i forskningsmyllan.
Barnpsykologerna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Uppdaterad senast