Jämställdhetsaspekter i parrelationen
Vare sig vårdnadshavarna bor ihop eller inte uppger majoriteten av föräldrarna att de på ett eller annat sätt delar på ansvaret för hem- och omsorgsarbete. Cirka 95 procent av alla föräldrar i den här studien anger att de delar föräldraskapet med någon och majoriteten av de tillfrågade bor också ihop med den andra föräldern. Yngre föräldrar bor i större utsträckning ihop än äldre föräldrar. Ju äldre vårdnadshavarna är, desto mindre sannolikt att de bor tillsammans (se figur 2a nedan).
Figur 2a - Andel som bor ihop med barnets andra vårdnadshavare (procent)
Kommentar: Frågan som ligger till grund för figuren löd ”Bor du med barnets andra vårdnadshavare?”. Svarsalternativen redovisas i figuren. Antal svar på frågan: 2 897.
Skillnader mellan män och kvinnor kring ansvar för hushållsarbete
Även om en majoritet av föräldrar i den här studien uppger att fördelningen av ansvaret för hushållsarbetet delas lika återfinns tydliga skillnader mellan män och kvinnor. Kvinnor uppger i väsentligt högre utsträckning än män att de tar det största ansvaret för hemmet. Män upplever i högre utsträckning att arbetet delas lika.
Samtidigt uppger betydligt fler män än kvinnor att den andre föräldern tar det större ansvaret. Med andra ord indikerar detta en självmedvetenhet bland män om att hushållsarbetet präglas av en ojämn fördelning.
Figur 2b - Upplevd fördelning av ansvaret för hushållsarbetet, uppdelat på kön (procent)
Kommentar: Figuren visar svaren på frågan ”Hur upplever du att ansvaret för hushållsarbetet (handla, städa, tvätta osv) fördelas idag?”. Svarsalternativen redovisas i figuren. Antal svar på frågan: 2 828.
Stora könsskillnader även vad gäller omsorg om barnen
Även ansvarsfördelningen av det obetalda omsorgsarbetet visar tydliga skillnader mellan kvinnor och män. Kvinnor uppger i långt högre utsträckning än män att de tar det största ansvaret för omsorg. Den här bilden bekräftas i viss mån av männen där en femtedel av de tillfrågade uppger att den andre partnern tar det största ansvaret.
Figur 2c - Upplevd fördelning av ansvaret för barnet, uppdelat på kön (procent)
Kommentar: Frågan som ligger till grund för figuren löd ”Hur upplever du att ansvaret för barnen/barnet fördelas idag?”. Svarsalternativen redovisas i figuren. Antal svar på frågan: 2 828.
Kvinnor upplever att de tar mindre ansvar efter första barnet i jämförelse med män
Att få barn innebär ett utökat ansvar. Ungefär en femtedel av både män och kvinnor i undersökningen uppger att de efter sitt första barn tar mer ansvar än tidigare vad gäller hushållsarbete. Ett intressant resultat är att kvinnor i högre utsträckning än män upplever att de behöver ta mindre ansvar för hushållsarbetet efter det att de fick sitt första barn. Resultatet indikerar att kvinnor i högre utsträckning än män upplever att fördelningen av ansvaret förändras efter att de fått sitt första barn.
Kvinnor går i högre utsträckning ner i arbetstid i samband med barn och utbildning spelar roll
Att få barn innebär ofta att någon i familjen går ner i arbetstid eller studietakt. En majoritet av de svarande uppger att någon eller båda föräldrarna gick ner i arbetstid eller studietakt i samband med att de fick barn. Kvinnor uppger dock i högre utsträckning än män att de gick ned i arbetstid eller studietakt.
Utbildning spelar också roll för sannolikheten att gå ner i arbetstid eller studietakt. Ju högre utbildning, desto mer benägna är föräldrar själva att gå ner i arbetstid eller studietakt. Med andra ord innebär en hög utbildning större möjligheter att prioritera familjeliv framför arbete och/eller fortsatta studier i samband med föräldraskap1
Figur 2d - Förändring i arbetstid/studietakt i samband med barn, uppdelat på kön (procent)
Kommentar: Frågan som ligger till grund för figuren löd ” Gick du eller personen som du delar föräldraskapet med ner i arbetstid eller studietakt i samband med att du fick (BARN)?”. Svarsalternativen redovisas i figuren. Respondenterna kunde även ange ett fritextsvar under svarsalternativet ”Annat”. Dessa svar redovisas inte i figuren ovan. Antal svar på frågan: 2 879
1Sambandet fastställs genom logistisk-regressionsanalys och är statistiskt säkerställt (med ett p-värde på 0,05) vid kontroll för kön, ålder, inkomst, sysselsättning, geografisk hemvist, utländsk bakgrund, ålder på och antal barn, antal personer som kan vara stöd i föräldraskapet samt antal minuter till närmaste släkting.
Uppdaterad senast