- Start
- Föräldraskapsstöd
- Målgrupper för föräldraskapsstöd
- Familjer med särskilda förutsättningar
- Familjer där det förekommer våld
Familjer där det förekommer våld
Föräldrar är ansvariga för barnets uppfostran, utveckling och för att barnet har en trygg och kärleksfull uppväxtmiljö. Föräldrarna ska vägledas av vad som bedöms vara barnets bästa. Föräldraskapet är på många sätt fantastiskt, men under barnets uppväxt möter föräldrar också en hel del utmaningar. Då kan stödjande insatser för föräldraskapet vara till hjälp.
Ur Barnkonventionen
Enligt artikel 19 i barnkonventionen ska staten vidta alla lämpliga lagstiftningsåtgärder, administrativa, sociala och utbildningsmässiga åtgärder för att skydda barnet mot alla former av fysiskt eller psykiskt våld, skada eller övergrepp, vanvård eller försumlig behandling, misshandel eller utnyttjande, inklusive sexuella övergrepp, medan barnet är i föräldrarnas eller den ena förälderns, vårdnadshavarens eller annan persons vård.
Våldets konsekvenser
Att växa upp i en miljö där det förekommer våld påverkar barnets möjlighet till anknytning, utveckling och trygghet, vilka är viktiga byggstenar för framtiden.
När våld äger rum i familjen kan det vara omgivet av ett kulturellt tabu. Den som berättar om våldet i sin familj riskerar att drabbas av skam och förtal. En strategi att hantera detta kan vara att omvandla våldet till en ”normal” händelse, vilket beskrivs som vanligt bland barn i förskoleåldern. Ett flertal studier visar att när barn lever med våld i familjen under sin uppväxt påverkas deras nära relationer och mönster för socialt samspel negativt. Vidare rapporterar de fler konflikter i kamratrelationer samt känner sig mer ensamma än andra barn.
Alla barn som utsatts för skrämmande och smärtsamma erfarenheter under uppväxten blir inte psykiskt traumatiserade. Skyddsfaktorer kan vara tillgångar som skyddar barnet från stress, upprätthåller anpassning eller gynnar återhämtning. En av de viktigaste skyddsfaktorerna för barn som upplever våld hemma är viktiga vuxna utanför hemmet i barnets närhet. En god relation till syskon eller vänner kan också mildra effekterna av stressen och ge stöd.
Stöd till föräldrar i familjer där det förekommer våld
Socialtjänsten har, enligt socialtjänstlagen, det yttersta ansvaret för att erbjuda insatser för barn och föräldrar som utsätts för eller lever med våld.
Insatser för familjer kan ske på tre olika nivåer:
- Universell nivå till alla familjer för att minska risken att våld eller försummelse uppstår.
- Selektiv nivå genom att insatser erbjuds familjer med vissa riskfaktorer (till exempel föräldrar med alkohol- eller drogmissbruk).
- Indikerad nivå till familjer där våld och försummelse mot barn redan förekommer.
Indikerade och till viss del selektiva föräldrastödsinsatser syftar ofta till att bryta det negativa samspelet mellan förälder och barn. Insatserna går ut på att förbättra samspelet och kommunikationen mellan barn och föräldrar samt ge föräldrarna strategier för att hantera vardagliga situationer. Insatser kan även bestå av olika sätt att stötta föräldern att få rutiner i hemmet att fungera, till exempel med mat, läggning och skolrutiner. Insatserna kan vara individuella eller genomföras i grupp.
Stöd till barn i familjer där det förekommer våld
Det finns risk för att barnens behov förbises när mamman eller pappan utsatts för våld. Barn som lever med våld och/eller utsätts för våld är mycket utsatta. I familjer där den ena föräldern misshandlas sviktar i regel båda föräldrarna i sin föräldraroll.
Barn som upplevt våld i familjen måste uppmärksammas för att kunna få det skydd och stöd de behöver. Det är socialtjänsten som har ansvaret att stödja och skydda barnet när föräldrarna inte har den förmågan. För att socialtjänsten ska få kännedom om att ett barn riskerar att fara illa i sitt hem eller i andra miljöer måste vuxna som möter barn och unga meddela sin oro om detta.
Alla vuxna t.ex. granne, idrottsledare eller släkting rekommenderas att göra en orosanmälan till socialtjänsten om det finns tecken på att ett barn far illa. Anställda inom exempelvis skola, hälso- och sjukvård samt tandvården är skyldiga enligt lag att genast anmäla om de i sitt arbete misstänker att ett barn far illa.
Socialtjänsten utreder vilket stöd och vilka insatser som barnet behöver. Insatserna kan ske tillsammans i familjen men också enskilt för barnet.
Vill du veta mer om hur en orosanmälan går till och processen som sedan följer kan du läsa mer i Socialstyrelsens handbok ”Anmäla oro för barn – Stöd för anmälningsskyldiga och andra anmälare”.
Uppdaterad senast