- Start
- Vårdnad, boende och umgänge
- Utbildning i samarbetssamtal
- Om Samarbetssamtal
En grundutbildning för samarbetssamtalsledare
MFoFs utbildning om samarbetssamtal är en digital och kostnadsfri utbildning som riktar sig till yrkesverksamma som i sitt arbete möter barn vars föräldrar är oense om vårdnad, boende, umgänge och barns försörjning.
Så kommer du i gång!
I menyn till vänster på denna sida hittar du utbildningens fyra moduler. Varje modul består av ett antal kunskapsdokument som du bör komplettera med den litteratur som finns under referenser och lästips i pdf-dokumenten. Om du saknar kunskaper inom området bör modulerna läsas i den ordning de publicerats. Du som redan har kunskaper kan läsa modulerna i den ordning som passar ditt kunskapsbehov.
Du kan när som helst avsluta utbildningen för att fortsätta där du slutade vid ett senare tillfälle.
I varje modul ingår kunskapsdokument med referenser för fördjupning, lästips, och diskussionsfrågor till flertalet områden. Utbildningen ger dig även en introduktion till rollspel samt ett stöd för bedömning av samarbetssamtalens lämplighet och genomförandet av samtalen med barn.
Du kan genomföra utbildningen på egen hand, men MFoF rekommenderar att du genomför utbildningen tillsammans med andra samtalsledare. Det är särskilt viktigt att du får möjlighet att diskutera frågorna och genomföra rollspelen tillsamman med andra samtalsledare.
Om grundutbildningen
Utbildningen ger dig kunskap om de juridiska frågor som rör vårdnad, boende och umgänge, historisk översikt av samarbetssamtalens utveckling, information om det regelverk som ligger till grund för bedömningar av barnets bästa samt barnets rätt att få information och komma till tals, olika typer av samtal med barn, de olika stegen i genomförandet av samtal med barn, tekniker om samtal med barn, anknytningsteori, en modell om samtal med barn, triangulerande samtal, animerade filmer om samtal med barn, konfliktteori och medling, om separation en kris för hela familjen, transformativ och systemisk kognitiv medling, forskning om samarbetssamtal och medling, introduktion till rollspel samt stöd för bedömning av samarbetssamtalens lämplighet.
Om samarbetssamtal
Samarbetssamtal är strukturerade samtal under sakkunnig ledning med föräldrar som är oeniga om hur de ska lösa frågor kring vårdnad, boende, umgänge och frågor som rör barnets försörjning. När föräldrarna behöver hjälp att hantera svårigheter, problem och konflikter i sitt föräldraskap är samarbetssamtal en väg att gemensamt komma fram till vad som är till barnets bästa.
Samtalen kan ske i samband med eller efter en separation men också med föräldrar som inte alls levt tillsammans. Syftet med samarbetssamtal är att hjälpa föräldrar att göra överenskommelser kring barnet, utifrån barnets behov och eventuella önskemål. Samtalen ska underlätta samförståndslösningar så att föräldrarna kan lösa sina tvister utanför domstol.
Målet är att föräldrarna dels ska kunna enas i frågor kring barnen, dels förbättra sin förmåga att samarbeta som föräldrar.
Skillnad mellan samarbetssamtal och familjerådgivning
Samarbetssamtal och familjerådgivningssamtal har delvis olika fokus. I båda samtalsformerna tas i regel frågor upp som har med föräldrars relation att göra. I familjerådgivningssamtal fokuseras på relationen mellan parterna och problem och konflikter inom relationen. I samarbetssamtal diskuteras positiva och negativa aspekter av föräldrarnas relation, men inte för att bearbeta relationen i sig, utan för att undersöka och förbättra förutsättningarna för ett fungerande samarbete och kommunikation kring barnen efter en separation.
Hur många barn berörs av samarbetssamtal?
De flesta föräldrar kan samarbeta efter en separation och hittar tillsammans lösningar som rör barnets vårdnad, boende, umgänge och försörjning. Ibland kan föräldrar och barn behöva familjerättens stöd och hjälp för att komma fram till vad som är barnets behov och vilken lösning som är bäst för barnet. Samarbetssamtal kan då vara en hjälp. Samarbetssamtal kan initieras av en eller båda föräldrarna eller beslutas av domstol.
Under år 2020 hade 20 886 barn, föräldrar som deltagit i kommunernas samarbetssamtal. Nedan framgår hur antalet barn som berörts av föräldrars samarbetssamtal under de senaste fem åren varierat. Antal barn som berörs av föräldrars samarbetssamtal, vårdnads/boende/umgängesutredningar och upplysningar har minskat under den senaste femårsperioden.
Hur många barn berörs av utredningar och upplysningar till domstol?
Under 2020 var drygt 6 969 barn och ungdomar aktuella för utredning om vårdnad, boende och umgänge enligt 6 kap. 19 § FB. Samma år inhämtade domstolen upplysningar från socialnämnden för cirka 13 014 barn enligt 6 kap. 20 § FB. Många av dessa ärenden skulle kunna ha undvikits med hjälp av samarbets- och informationssamtal.
Uppdaterad senast