Söka via DNA
Det är allt fler internationellt adopterade personer som registrerar sitt DNA i olika databaser runt om i världen. En del använder sig av DNA tester för att söka efter sina biologiska släktingar och en del använder det för att säkerställa att den som uppger sig vara biologisk förälder eller annan släkting är den de utger sig för att vara. Vissa länder, exempelvis Sydkorea, har egna register som stöd för internationellt adopterade och deras familjers ursprungssökning. Det finns även flera privata aktörer som erbjuder DNA-tester och sökning mot en avgift.
Att lämna ett DNA-prov sker vanligtvis med hjälp av ett salivprov eller genom att skrapa på insidan av kinden med en tops. Företaget eller aktören som utför sökningen kan sedan analysera DNA-provet och jämföra arvsmassan mot databasen. Om någon biologisk släkting också har lämnat sitt DNA uppstår en matchning och personerna kan kopplas ihop. Möjligheten att hitta biologiska familjemedlemmar via DNA-sökning, är förstås beroende av att fler än den adopterade själv lämnar DNA. I vissa länder har sökning via DNA inte fått något genomslag och förekomsten av tester hos befolkningen är därmed i det närmaste obefintlig. Möjligheten att sökningen ska resultera i någon träff blir då liten.
Sökning via DNA är ett förhållandevis tillförlitligt sätt vad gäller tekniska möjligheter att analysera och jämföra resultat. Som vid flera andra sökvägar kan det dock uppstå situationer som kan innebära risker. Den biologiska mamman kan exempelvis ställas inför en riskfylld situation om den adopterade får matchning och kontaktar en släkting som inte har kännedom om den genomförda adoptionen.
Överlag kan DNA-sökning leda till oväntade överraskningar för inblandade, såväl positiva som negativa, och det kan därför vara bra att fundera igenom farhågor och risker innan en sådan sökning påbörjas. Vid val av denna sökväg är det också lämpligt att jämföra olika företag avseende kostnader, typer av DNA-test, databasens omfattning och dess geografiska täckning, etc. Det kan exempelvis variera mycket mellan företagen vad gäller antalet testade och i vilken världsdel eller länder som de har störst täckning. Vidare tillåter en del företag att resultat förs över till andra företags databas, medan andra företag inte möjliggör detta.
Socialtjänstens stöd kan handla om att ge den adopterade möjlighet att reflektera kring eventuella risker och farhågor med denna sökväg.
Använd sidans huvudmeny eller länkarna nedan för att gå vidare till andra delar i vägledningen.
Uppdaterad senast