- Start
- Familjerådgivning
Familjerådgivning
Alla kommuner ska tillhandahålla familjerådgivning. Den ges av lämplig rådgivare med erfarenhet av arbete med människor i kris och med människor med relationsproblem.
Kommunen ska se till att den familjerådgivning de erbjuder har hög kvalitet, att rådgivarna har tillräcklig kompetens och att det är lätt för alla medborgare att få tillgång till den inom rimlig tid. Den familjerådgivning som kommunerna är skyldiga att tillhandahålla regleras i 5 kap. 3 § socialtjänstlagen (2001:453) (SoL).
Mer om familjerådgivning och barnkonventionen
Familjerådgivningen erbjuder stöd och hjälp med samlevnadsproblem i familjerelationer. Begreppet samlevnad har ofta använts i samband med parförhållanden men omfattar även vidare familjerelationer. En funktionell familjerådgivning förväntas kunna ha positiva effekter på både kort och lång sikt. Bättre hälsotillstånd, lägre konfliktnivå och högre grad av samlevnadsförstånd är exempel på kortsiktiga effekter. Förbättrade uppväxtvillkor för barn och minskat behov från andra samhällsinsatser är exempel på långsiktiga effekter som familjerådgivningen kan resultera i.
Barnkonventionen är inkorporerad i svensk lag och barnkonventionen har därmed samma status som andra lagar i Sverige. Stat, regioner och kommuner ska säkerställa de rättigheter barnet har enligt konventionen. Upphandlade privata aktörer som utför tjänster som berör barn åt stat, region och kommun är skyldiga att följa konventionen. Föräldrar är inte direkt bundna av konventionen men kan bli det indirekt genom lagar. Barnkonventionen tar däremot upp den viktiga roll som föräldrarna spelar i sina barns liv. Enligt barnkonventionen ska barnrättsperspektivet finnas med i alla sammanhang där frågor som rör barn behandlas. MFoF anser att det är viktigt att säkerställa barnets möjlighet till medverkan och delaktighet i familjerådgivningen.
På MFoF:s portal om barnkonventionen hittar du mer information om dess fyra grundprinciper samt intressanta länkar till andras material om barnkoncentionen och barnens rätt.
Utveckla din kommun med barnrättsbaserad familjerådgivning
Under ledning av barnrättsjurist Marie Lundin Karphammar har SKR och MFoF bjudit in fem kommuner att delta i ett utvecklingsarbete för en barnrättsbaserad familjerådgivning. Nu är arbetet igång, ett utvecklingsarbete som kommer att pågå under ett år och som du också kommer att kunna ta del av.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev
MFoF:s nyhetsbrev samlar viktig information om familjerådgivning för yrkesverksamma och beslutsfattare. Det är kostnadsfritt och du kan när som helst avsluta din prenumeration.
Vägledning i familjerådgivning
År 2022 publicerade MFoF en vägledning för familjerådgivningen. Denna vägledning är en första publicering från MFoF i arbetet med familjerådgivningen. Vägledningen är ett stöd för yrkesverksamma inom familjerådgivningen och innehåller dels juridiska delar och dels MFoF:s tolkning av hur den kommunala familjerådgivningens verksamhet bör se ut.
Uppdaterad senast