- Start
- Föräldraskapsstöd
- Målgrupper för föräldraskapsstöd
- Föräldrar och barn med särskilda behov
- Föräldrar till barn som adopterats internationellt
Föräldrar till barn som adopterats internationellt
En internationell adoption är en lång resa för både barn och föräldrar. Adoptionen skapar livslånga familjeband och förändrar barnets hela livssituation. I varje steg av adoptionsprocessen är det barnets bästa som ska sättas främst.
Forskning visar att adoptionen kan påverka en individ genom hela livet, vilket gör adopterade till en mer sårbar grupp än andra. Därför är det viktigt att samhället stöttar och etablerar trygga och säkra förhållanden för adopterade. Socialnämnden har ett särskilt ansvar för att adoptivfamiljerna får det stöd och den hjälp som de kan behöva efter att adoptionen genomförts.
Anknytningens betydelse
Adoptionen innebär en stor omställning för både barnet och adoptivföräldrarna, med både känslomässiga och praktiska påfrestningar.
Att knyta an till en eller flera omsorgspersoner/föräldrar är viktigt för alla barn och har betydelse för förmågan till socialt samspel under resten av livet. Anknytningen under den första tiden med de nya föräldrarna är särskilt viktig och påverkar hur anknytningen kommer att utvecklas framåt.
Adoptivföräldrarna kan behöva hjälp med att förstå barnets signaler, beteende och reaktioner, få råd om hur de ska möta barnet på bästa sätt samt få tillfälle att prata om och bearbeta sina känslor.
Socialtjänstens ansvar att ge stöd till adoptivfamiljer
Socialnämnden har ett särskilt ansvar för att adopterade och adoptivfamiljerna får det stöd och den hjälp som de kan behöva efter att adoptionen genomförts. Detta regleras i socialtjänstlagen och överensstämmer med Haagkonventionen och barnkonventionen. Samhället har genom socialnämnden aktivt medverkat till att ge barnet en ny familj och nya uppväxtvillkor och har därför ett ansvar att bistå med stöd. Bestämmelsen har inte avgränsats till adoptivbarn med ursprung utomlands utan gäller oavsett om barnet har adopterats nationellt eller internationellt.
Enligt förarbetena bör adoptivbarn och adoptivföräldrar i första hand få stöd i de generella verksamheter som finns för alla barn och föräldrar. Socialtjänsten har därför en viktig uppgift att hjälpa familjerna vidare till rätt instans i samhället eller att bistå dem, i samverkan med andra när det generella stödet inte är tillräckligt. I förarbetena anges vidare att de som arbetar med att ge stöd och hjälp eller vård och behandling till adopterade och adoptivföräldrar måste ha särskilda kunskaper om vad en adoption innebär för berörda familjer samt om adoptionsrelaterade problem.
Brister i stöd till adoptivfamiljer
Socialstyrelsen (2022) har gjort en kartläggning och analys av det stöd och de insatser som erbjuds till adopterade och deras föräldrar inom socialtjänsten men även inom hälso- och sjukvården. Resultaten visar att stödet i stor utsträckning saknas eller inte är likvärdigt i landet utan behöver utökas och utvecklas för att motsvara behoven. Kartläggningen visar också att det är svårt att upprätthålla adoptionsspecifik kompetens i kommunerna. På vissa platser i landet finns dock tillgång till särskild rådgivning och stöd med specifik kompetens kring adopterade och föräldraskapsstödjande insatser till adoptivföräldrar.
Intresseföreningar som samlar adoptivföräldrar och adopterade kan utgöra ett komplement till samhällets ansvar att ge stöd och hjälp.
För närvarande pågår Adoptionskommissionens utredning och en del i deras uppdrag är att utreda behov av adoptionsspecifikt stöd och föreslå vilka hjälp- och stödinsatser som bör erbjudas och hur dessa bör organiseras.
Relaterat
Inspirationsdag om tidigt stöd för adopterade och adoptivföräldrar
Forskningsrapport – Hälsa och sociala livsvillkor hos internationellt adopterade i vuxen ålder
Forskning om insatser för att stödja adopterade barns psykiska och fysiska hälsa
Adoption (1177 Vårdguiden, 2020) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Uppdaterad senast