- Start
- Föräldraskapsstöd
- Nationell strategi för ett stärkt föräldraskapsstöd
- Tre perspektiv
- Ett jämställt föräldraskap
Ett jämställt föräldraskap
Föräldrarna har gemensamt ansvar för barnets uppfostran, utveckling och hälsa. I barnkonventionen är det skrivet att detta är konventionsstaternas ansvar att se till att det efterlevs. Föräldraskapsstödet ska därför främja ett gemensamt och jämställt föräldraskap. Det gynnar även familjens välbefinnande och föräldrarnas relation till barnet och till varandra.
Jämställdhetspolitiken
Jämställdhet innebär att kvinnor och män har samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter inom alla områden i livet. Målet för jämställdhetspolitiken är att kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv. Det inbegriper frågor som makt, inflytande, ekonomi, hälsa, utbildning, arbete och fysisk integritet. Arbetet med föräldraskapsstöd är en viktig del i genomförandet av Sveriges jämställdhetspolitik. Det bidrar i synnerhet till jämställdhetsmål 4 om en jämn fördelning av det obetalda hem- och omsorgsarbetet samt mål 5 om jämställdhet i hälsa.
Ekonomisk jämställdhet
I ett jämställt föräldraskap eftersträvas ekonomisk jämställdhet och en jämn fördelning av det obetalda hem- och omsorgsarbetet mellan kvinnor och män. Att främja ett jämställt föräldraskap är viktigt för att motverka sjukskrivningar relaterade till arbetsbörda och för att stärka kvinnors ställning på arbetsmarknaden.
Men kvinnor i alla åldrar utför mer rutinartade sysslor och tar större ansvar för omsorg om andra än män. Denna könsskillnad syns särskilt när det gäller uttag av föräldraledighet och ledighet för tillfällig vård av barn. Detta till trots att Sverige har ett av världens mest frikostiga föräldraförsäkring, där två föräldrar kan ta ut föräldrapenning i 240 dagar var. Forskning visar dessutom att delad föräldraförsäkring har positiva effekter både på individ- och samhällsnivå.
En femtedel av alla deltidsarbetande kvinnor arbetar deltid på grund av omsorgsansvar för barn och/eller vuxen anhörig medan motsvarande för män är färre än en tiondel. Ett hållbart arbetsliv handlar för många om möjligheten att förena förvärvsarbete med föräldraskap. I familjer med två föräldrar ges båda samma möjligheter att utvecklas på arbetsmarknaden om de delar lika på föräldrapenningen.
Jämställt föräldraskap för barnets bästa
I relationer där föräldrarna har en jämn fördelning av hemmets arbetsuppgifter och ansvarsområden minskar stressen och ökar välbefinnandet hos föräldrarna. Det i sin tur är viktigt för att föräldrarna ska kunna vara ett bra stöd till sitt barn. Ett jämställt föräldraskap kan främjas genom olika former av föräldraskapsstöd och erbjuds vanligtvis inom regioner och kommuner, men även privat och inom civila sektorn. Stödet bör anpassas så att det passar alla typer av familjers olika behov under barnets hela uppväxt. Föräldrastödet under graviditeten är särskilt viktigt då detta vanligtvis erbjuds alla blivande föräldrar och är den period då det finns störst förutsättningar för att planera för ett jämställt föräldraskap.
Jämställt föräldraskap förebygger också våld. Riskbeteenden och dödlighet minskar för män som är närvarande för sina barn. Ett jämställt föräldraskap kan motverka mäns våld mot kvinnor och föräldrars våld mot barn. Män som har stereotypa föreställningar om kön och är negativt inställda till jämställdhet är generellt mer våldsbenägna.
Metoder för jämställt föräldraskapsstöd
Det finns olika metoder för att arbeta för ett mer jämställt föräldraskapsstöd inom olika verksamheter inom företrädesvis hälso- och sjukvård, omsorg och olika organisationer som möter barn och deras föräldrar.
Alla besök på BVC är till för barnets båda föräldrar. I barnhälsovårdsprogrammet ingår specifikt två gemensamma besök för föräldrarna, samt ett enskilt föräldrasamtal för varje förälder. Ett jämställt föräldraskap och ansvarsfördelning mellan föräldrarna lyfts vid flera träffar i föräldraskapsstödet; enskilt vid hälsobesöken, när båda föräldrarna är med och i grupp. Ett exempel på verktyg är En förälder blir till som syftar till att alla familjer ska känna sig välkomna och trygga när de besöker verksamheter som är till för dem. Ett annat exempel är Jämställt föräldraskap – för barnets bästa som är ett metodmaterial med övningar, reflektionskort och checklistor för föräldrar.
Pappagrupper ger möjlighet till att skapa sociala nätverk, öka jämställdheten i föräldraskapet och förbättra relationen till sin partner och barn. MÄN, som är en ideell organisation med lång erfarenhet inom området, har idag mer än 70 pappagruppsledare över hela landet och erbjuder pappagrupper, Länk till annan webbplats. även digitalt. Riksförbundet MÄN arbetar för att förebygga våld, bryta normer och främja ett jämställt föräldraskap genom att bland annat engagera pappor och stötta killar (blivande pappor).
Det finns även speciella träffar för pappor i separation Länk till annan webbplats. då det ofta innebär en stor livskris för hela familjen med en ökad risk för stegrande konflikter mellan föräldrar och för våld.
Dessutom finns föräldraskapsstödsprogrammet Pappa kom hem Länk till annan webbplats. som riktar sig till nyanlända pappor eller pappor med utomeuropeisk bakgrund och är möjligt att använda inom många olika verksamheter.
Arbetsgivaren har påverkan på hur föräldrar fördelar det obetalda hem- och omsorgsarbetet och är därför också en viktig aktör. Arbetsgivaren i sig gynnas av att arbeta med jämställdhet och jämställt föräldraskap på arbetsplatsen. Personalrekryteringen och möjligheten att behålla personalen på arbetsplatsen främjas. En friskare personal kan också bidra till ökad lönsamhet och positiv utveckling av arbetsplatsen.
Filmer om jämställt föräldraskap och föräldraskapsstöd
Det finns tre filmer i en serie om föräldraskapsstöd framtagna av Länsstyrelserna tillsammans med Tobias Axelsson, forskare vid Örebro universitet. Du får en bra bakgrund till det nationella arbetet med jämställdhet och föräldraskapsstöd, hjälp med hur insatser kan anpassas till pappor och om hur vi ska göra för att främja ett jämställt föräldraskap.
Del 1: Föräldraskapsstöd och jämställdhet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Del 2: Anpassade insatser för pappor Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
På Försäkringskassans webbsida: Det som är bra delar man lika på Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan den som är eller ska bli förälder läsa och se filmklipp om hur föräldrapenningen kan delas lika och både föräldrar och profession få stöd i varför det är så viktigt.
Relaterat
Regeringens jämställdhetspolitik Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Jämställdhetsmyndigheten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
SKR 2022: Jämställt föräldraskap Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
SKR 2022: Män och jämställdhet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Uppdaterad senast