- Start
- Föräldraskapsstöd
- Målgrupper för föräldraskapsstöd
- Föräldrar och barn med särskilda behov
- Föräldrar som är nya i Sverige
Föräldrar som är nya i Sverige
Föräldrar är viktiga för barns utveckling och hälsa. Många faktorer i samhället kan påverka förmågan att vara en bra förälder. Det är viktigt att föräldrar får tillgång till information och kunskap om sina rättigheter och skyldigheter. Detta är särskilt viktigt för nya föräldrar i Sverige.
Att komma till ett nytt land och inte behärska språket, känna till kultur och traditioner eller hur samhällsstrukturen fungerar innebär en hel del utmaningar, inte minst som förälder. Föräldraskapsstöd till föräldrar som är nya i Sverige är en viktig del i att barnen ska kunna utvecklas, känna sig trygga och må bra.
Stöd till föräldrar som är nya i Sverige
Till den som är ny i Sverige erbjuder många kommuner Samhällsorientering1. Det är en 100 timmar gratis utbildning om det svenska samhället och den genomförs på olika modersmål eller lätt svenska. I Samhällsorienteringens utbildning ingår information om hur det är att bilda familj och leva med barn i Sverige.
Myndigheten för delaktighet har tagit fram en information om stödinsatser på nio olika språk för personer som är nya i Sverige och som har funktionsnedsättning. Den kan användas av den som behöver stöd i vardagen eller av den som har barn med funktionsnedsättning som behöver stöd i skolan.
I många av Sveriges kommuner är öppen förskola en viktig mötesplats. Här kan utrikes födda föräldrar stärkas i sin föräldraroll och skapa ett umgänge för sina barn och sig själva, få information om förskolans viktiga roll för barnens utveckling samt utveckla sin svenska. Sedan våren 2018 driver SKR satsningen Öppen förskola för språk och integration. Syftet är att påskynda etableringen för utrikes födda kvinnor och öka deltagandet i förskolan. Satsningen är en överenskommelse med regeringen och ska pågå under tre år.
Det finns också föräldraskapsstödjande insatser som erbjuds individuellt och i grupp under graviditeten och småbarnsåren. Dessa erbjuds bland annat av mödra- och barnhälsovården, familjecentraler, socialtjänsten och ideella organisationer.
Ibland kan föräldrar som är nya i Sverige uppleva en förändrad maktbalans i familjen. Detta kan till exempel vara om barnet lär sig språket fortare än föräldrarna eller skapar egna sociala nätverk utanför familjen. Då är föräldraskapsstöd viktigt så föräldrarna kan få den information och kunskap de behöver, ibland med hjälp av tolk så informationen verkligen blir rätt. Detta är också viktigt för att barnet inte ska känna en allt för stor ansvarsbörda att vara den som ska förstå, tolka och utföra föräldrarnas ansvarsuppgifter.
Stöd till barn i familjer som är nya i Sverige
Både barn och föräldrar ska få information och ha möjlighet att ta ställning till frågor som rör barnets bästa. Information om föräldrars skyldigheter att skydda barnet samt ge barnet förutsättningar att vara trygg, kunna utvecklas och må bra behöver barnen ha kunskap om.
Förskola och skola är skyldiga att ge nyanlända barn stöd i deras skolgång. Det finns flera olika åtgärder till detta som man kan läsa mer om på Skolverkets webbsida.
Barn har ofta lätt att anpassa sig till nya miljöer. Men när barnets föräldrar inte alltid har förmågan att lotsa barnet rätt i samhället behövs också andra viktiga vuxna i barnets närhet. Det kan exempelvis vara när man är ny som förälder i Sverige och inte kan språket, känner till lagstiftning kring barnets rättigheter eller hur skolsystemet fungerar. Då är det viktigt att barnen kan få stöd av andra vuxna som kan stödja i föräldraskapet. Det kan vara pedagoger på förskolan, lärare, en granne eller idrottsledare.
[1] Lag (2013:156) om samhällsorientering för vissa nyanlända invandrare
Uppdaterad senast