- Start
- Föräldraskapsstöd
- Poddserie: Småprat om stora frågor
- Prata hbtqi med barn och unga
Hur pratar jag med mitt barn om hbtqi-frågor? - med Anna Malmquist
När unga utsätts kränkningar till följd av sexuell läggning får det långtgående konsekvenser, det påverkas ungdomens hela identitetsutveckling. Därför är det viktigt att föräldrar hittar sätt att prata med sina barn och ungdomar om sådant. Både för det egna ungdomens skull men också för andra ungdomars skull.
Ett öppet samtalsklimat redan när barnet är litet gör det enklare att fortsätta prata viktiga frågor när barnets blir äldre, till exempel frågor om könstillhörighet och bemötande. Du behöver inte vara expert på hbtqi för att prata om det med din ungdom, det räcker långt att vara en intresserad förälder. I det här avsnittet pratar vi om hur du som förälder kan öppna upp för samtal och frågor om hbtqi.
Om Anna Malmquist
Anna Malmquist är docent i socialpsykologi och har forskat om bland familjer. Hon undervisar bland annat om genus- och sexualitetspsykologi vid Linköpings universitet.
Lyssna på avsnittet
Du hittar poddserien från MFoF med detta avsnitt på Spotify, Apple Podcasts och andra platser där poddar brukar finnas.
Lyssna på Spotify Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Lyssna på Apple Podcasts Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Du kan också lyssna på avsnittet direkt i denna webbläsare genom att klicka på bannerna längst upp på denna sida.
Läs mer om hbtqi
Boken ”Till dig som ser på – en handbok för dig som är anhörig till en HBTQ-person Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.” av Emil Åkerö, utgiven av Tallbergs förlag. I boken Till dig som ser på finns intervjuer med personer som gjort resan och som delar med sig av sina erfarenheter och tips, här finns också fakta om HBTQ-frågor samt psykisk hälsa, och information och övningar.
Definitioner
RFSLs begreppsordlista Länk till annan webbplats.
Organisationer och länkar:
Nätverket Stolta föräldrar till HBTQ-barn finns på olika platser i Sverige, många av de lokala verksamheterna har egna sidor på Facebook. Transammans är Sveriges största sammanslutning för transpersoner och närstående och finns representerade lokalt i nästan hela Sverige. Se: Transammans.se Länk till annan webbplats.
För yrkesverksamma
Socialstyrelsens webbutbildning Att synliggöra normer i Socialtjänsten – med ett hbtqi-perspektiv Länk till annan webbplats.
Uppdaterad senast