- Start
- Föräldraskapsstöd
- Effekter av föräldraskapsstöd
- Hälsoekonomiska effekter
Föräldraskapsstöd – en lönsam satsning
För att underlätta för politiker och beslutsfattare har hälsoekonomiska analyser av föräldraskapsstödsprogram genomförts. Analyserna visar att både universella och riktade insatser är kostnadseffektiva.
Antalet barn och unga ökar i dagens samhälle, vilket är en positiv utveckling. Samhällets resurser är dock begränsade, vilket gör att vi behöver metoder för att kunna göra kloka prioriteringar. Hälsoekonomiska analyser hjälper oss att använda befintliga resurser så att mesta möjliga hälsa tillkommer befolkningen.
För att stötta politiker och beslutsfattare i beslut om föräldraskapsstödsinsatser har Folkhälsomyndigheten genomfört hälsoekonomiska analyser av föräldraskapsstödsprogram som används i Sverige. Analyserna gjordes både på universella och riktade program.
Kostnadsberäkningarna som genomfördes på 18 program visade att de är en relativt billig insats. För de flesta programmen var kommunens kostnader för att genomföra dem lägre än 3000 kr per barn. I en hälsoekonomisk analys ställdes sedan kostnaderna mot de uppmätta effekterna.
Både universella och riktade program ger minskade kostnader
Folkhälsomyndighetens analyser visade att universella program (som erbjuds till alla föräldrar) har en låg kostnad för genomförande, samtidigt som de kan minska utagerande beteende hos barn och öka deras hälsorelaterade livskvalitet. Ett fall av utagerande beteende hos ett barn kostar kommunen ca 82 000 kr på ett år, medan kostnaden för ett universellt program i studien uppgick till 54 000 kr. En kommun kan därför göra kostnadsbesparingar redan efter ett år.
De riktade programmen visade sig också lönsamma. Riktade program har generellt en större positiv effekt än universella program (då familjens problem är större från start), vilket också kan leda till större kostnadsminskningar. Kostnaderna för de riktade programmen som studerades uppgick till mellan 12 000-60 000 kr, och jämfört med kostnaden för ett fall av utagerande beteende på 82 000 kr var även dessa kostnadseffektiva.
Slutsats: Programmen är kostnadsbesparande även om effekten endast skulle kvarstå under ett år. För varje satsad krona får man i genomsnitt två kronor tillbaka under en period om 1-2 år.
En senare samhällsekonomisk analys från 2021 kom fram till samma slutsats: hög lönsamhet och samhällsnytta för samtliga insatser – fyra föräldraskapsstödjande program för föräldrar till utagerande barn och en självhjälpsbok.
En vetenskaplig översikt från 2022 stärker tidigare resultat ytterligare: att interventioner till föräldrar sannolikt innebär en kostnadseffektiv användning av samhälleliga resurser, särskilt när det handlar om att förebygga barns externaliserande och internaliserande beteendeproblem. Hembesöksprogram för att förhindra övergrepp och försummelse av barn har potential att vara kostnadsbesparande över tid.
Målet är inte att spara pengar
Hälsoekonomiska utvärderingar, som på ett strukturerat sätt jämför kostnader och effekter för två eller flera alternativ, är ett bra hjälpmedel för beslutsfattare att avgöra huruvida en metod ger så pass mycket hälsa att det står i proportion till vad den kostar. De är därmed viktiga verktyg för en effektiv resursfördelning inom välfärdssektorn.
Det är dock viktigt att betona att syftet med hälsoekonomiska analyser inte är att spara pengar. Underlaget ska istället ge beslutsfattare tillräcklig kunskap för att kunna använda de resurser som finns tillgängliga för att få mesta möjliga hälsa i utbyte.
Relaterat
Uppdaterad senast