- Start
- Föräldraskapsstöd
- Målgrupper för föräldraskapsstöd
- Föräldrar och barn med särskilda behov
- Föräldrar och barn med funktionsnedsättning
Föräldrar och barn med funktionsnedsättning
I familjer där någon typ av funktionsnedsättning förekommer kan extra stöd behövas i föräldraskapet. Detta gäller både de familjer där funktionsnedsättningen finns hos föräldrarna som hos barnet.
FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning tydliggör att dessa personer har rätt att leva ett självständigt liv och delta i samhället på jämlika villkor som alla andra. Artikel 23 i konventionen berör respekten för hem och familj. Den säger att personer med funktionsnedsättning har rätt att bilda familj och bestämma över sin familjeplanering på sina egna villkor. Barn med funktionsnedsättning har lika rättigheter i familjelivet och konventionsstaterna ska lämna tidig och allsidig information, service och stöd till barn med funktionsnedsättning och till deras familjer.
Ansvaret för att stötta personer med funktionsnedsättning delas mellan kommun och region. Kommunen har ansvar enligt socialtjänstlagen (SoL) och lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS). De utreder och prövar rätten till insatser samt utreder individuella stödbehov. Regionen har ansvar enligt hälso- och sjukvårdslagen (HSL) och stöd ges ofta genom barnhälsovården och habiliteringen.
Myndigheten för delaktighet har tagit fram en information om stödinsatser på nio olika språk för personer som är nya i Sverige och som har funktionsnedsättning. Den kan användas av den som behöver stöd i vardagen eller av den som har barn med funktionsnedsättning som behöver stöd i skolan.
Föräldrar med funktionsnedsättning
Längtan efter att bilda familj är oberoende av funktionsnedsättning eller inte. Att någon gång vilja bli förälder är en önskan som många personer med funktionsnedsättning delar.
Olika typer av funktionsnedsättningar kan innebära olika utmaningar i föräldraskapet. En undersökning om föräldraskap och funktionsnedsättning som Myndigheten för delaktighet (MFD) genomfört visar att många föräldrar med funktionsnedsättning möts av hinder i sitt föräldraskap. Föräldrarna uppger att det finns behov av stödinsatser i föräldraskapet. Nära hälften svarar dock att de inte får ta del av sådana, vilket får negativa konsekvenser för både föräldrar och barn. En av tio uppger att de ofta känner sig ifrågasatta som föräldrar på grund av sin funktionsnedsättning.
Stöd till föräldrar med funktionsnedsättning kan se ut på olika sätt, beroende på förälderns behov och förutsättningar. Föräldrar med intellektuell funktionsnedsättning eller kognitiva svårigheter kan behöva anpassningar för att kunna ta till sig stöd som erbjuds. För dessa grupper finns även på vissa ställen riktat föräldraskapsstöd i form av särskilda föräldraskapsstödsprogram.
Socialstyrelsen har tagit fram ett kunskapsstöd för Socialtjänsten om att identifiera och ge stöd till föräldrar med intellektuell funktionsnedsättning och deras barn Länk till annan webbplats.. Innehållet sträcker sig från utredning av behov till olika nivåer av stöd för förälder och barn. Materialet belyser genomgående vikten av överlappande perspektiv för att säkerställa att både barnets rättigheter och föräldrarnas behov av stöd tillgodoses.
Kunskapsstöd till familjer
Förstå familjen är ett nationellt kunskapsstöd Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. om bemötande och stöd till föräldrar med kognitiva svårigheter. Kunskapsstödet riktar sig till professionella som träffar blivande föräldrar under graviditeten och föräldrar som har barn upp till sex år. Materialet kan med fördel även läsas av de som möter föräldrarna senare i föräldraskapet.
Barn med funktionsnedsättning
Barn med funktionsnedsättning är, som alla andra barn, individer som påverkas av en rad olika saker i livet. För alla som möter dessa barn ska barnperspektivet och barns rättigheter genomsyra arbetet.
Under barnets första år kan funktionsnedsättningen påverka samspelet mellan barn och föräldrar. Att stimulera positiv lek och samspel som bygger på barnets styrkor, och där föräldern tränas i att vänta in barnet och låta barnet leda interaktionen, är viktigt.
När barnet blir äldre och börjar vistas i fler miljöer än i hemmet, exempelvis förskola och skola, kan barnet stöta på nya utmaningar. Barnet träffar fler vuxna som behöver kunskap och andra barn som kan ha frågor eller funderingar om barnets funktionsnedsättning. Därför behövs ett särskilt fokus på de eventuella hinder och de miljöer som barn och unga möter i sin vardag för att skapa inkludering och tillgänglig miljö runt dem.
En del barn med funktionsnedsättning är beroende av sina föräldrar för att kunna vara delaktiga i samhället och det kan behövas särskilt stöd för att barnen ska få möjlighet att komma till tals. Detta gäller särskilt barn med kommunikationssvårigheter.
Behovet hos föräldrar till barn med funktionsnedsättning kan se olika ut
Föräldrar till barn med funktionsnedsättning kan till en början ha en typ av besvikelse gemensamt kring det faktum att livet och föräldraskapet inte blev som de tänkt. Det är däremot viktigt att betona att föräldrar till barn med funktionsnedsättning inte är någon homogen grupp. Föräldrarna skiljer sig åt sinsemellan i vad de behöver för stöd och vad de värdesätter i stödet. Det är därför viktigt att med jämna mellanrum undersöka behoven och anpassa stödet som erbjuds utifrån familjens förutsättningar.
Våld mot barn är ett allvarligt samhällsproblem och en rättighetskränkning som alltför många barn i Sverige har erfarenheter av. Barn och ungdomar med funktionsnedsättning är särskilt utsatta för att ha blivit mobbade, psykiskt och fysiskt misshandlade eller att ha blivit utsatta för sexuella övergrepp. Att stödja föräldrar i föräldraskapet genom barnets hela liv är en viktig del i det förebyggande arbetet mot våld.
Handbok i arbetet med föräldraskapsstöd
Bräcke Diakonis projekt Trygghet genom stöd, TrUST har tillsammans med föräldrar tagit fram en handbok som vill ge inspiration till dig som möter föräldrar med psykisk ohälsa eller NPF. Föräldrarnas bidrag är en stor del av innehållet. Handbok till dig som möter föräldrar med psykisk ohälsa eller NPF är gratis och kan beställas. Länk till annan webbplats.
Föräldraskapsstöd i grupp – praktik och forskning
Mamma och pappa trots allt (MPTA) och Parenting Young Children (PYC) är två riktade föräldraskapsstödsprogram för föräldrar med intellektuell funktionsnedsättning eller andra kognitiva svårigheter som återfinns i MFoF:s Översikt av program och metoder för föräldraskapsstöd Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Relaterat
Stöd inom funktionshinderområdet (Socialstyrelsen, 2022) Länk till annan webbplats.
Första tiden. Nationellt kompetenscentrum anhöriga 2021 Länk till annan webbplats.
Mer utsatta än andra. Stiftelsen Allmänna Barnhuset, 2023 Länk till annan webbplats.
Vikten av föräldraskapsstöd, 2022. Filmer | Bräcke diakoni projekt TrUSt. Länk till annan webbplats.
Uppdaterad senast