- Start
- Föräldraskapsstöd
- Arenor för föräldraskapsstöd
- Öppen förskola
Öppen förskola
Öppen förskola är ett komplement till förskola och pedagogisk omsorg i form av familjedaghem eller liknande och för många en trygg övergång till förskolan. Barnet är välkommet med en förälder eller annan omsorgsperson. Öppen förskola ska erbjuda en god pedagogisk gruppverksamhet som leds av pedagoger i nära samarbete med de vuxna besökarna. Besökarna är inte inskrivna utan avgör själva när de vill komma. Detta är en arena som många föräldrar uppskattar då de kan utbyta tankar och erfarenheter kring barnet och föräldraskapet med andra föräldrar. Det är också en viktig mötesplats för språk och integration.
Huvudman för öppen förskola kan vara kommun, region, kyrkor, ideella och privata aktörer. I vissa kommuner finns familjecentraler där region och kommun tillsammans ansvarar för öppen förskola.
Öppen förskola är ett universellt föräldraskapsstöd där föräldrar får träffa varandra och knyta sociala kontakter samt utbyta råd och erfarenheter. Det finns också möjlighet att få stöd av pedagoger och andra professioner.
I Bris rapport Se mig – rätten till stöd tidigt i livet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. tydliggörs de yngsta barnens behov och rättigheter. För att underlätta de viktiga samtalen som kan äga rum och göra skillnad har Bris tagit fram Goda samtal om svåra ämnen – En guide i mötet med föräldrar till de yngsta barnen. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Många öppna förskolor har tematiska områden vid sina träffar som till exempel vikten av ett jämställt föräldraskap, tips på barnböcker, information om barnets utveckling och goda mat- och rörelsevanor. En del öppna förskolor vänder sig även till specifika målgrupper som exempelvis unga föräldrar, pappor och nyanlända föräldrar.
Uppdaterad senast