- Start
- Föräldraskapsstöd
- Brottsförebyggande föräldraskapsstöd
- Föräldraskapsstöd 0-5 år
Föräldraskapsstöd i åldrarna 0-5 år
Stöd till föräldrar under barnets tidiga år har lång tradition i Sverige och är väl utbyggt. Genom barnhälsovården, familjecentraler, öppna förskolor och förebyggande socialtjänst erbjuds föräldrar möjligheter att hjälpa sina barn att lära sig nya färdigheter. Aktörerna ska också uppmärksamma barn i riskmiljö, föräldrars stödbehov och tidigt initiera extra stöd eller ett mera riktat stöd av andra relevanta aktörer.
Under barnets första år finns möjligheten att genomföra ett viktigt preventivt arbete för att förebygga att barnet i framtiden hamnar i problem som exempelvis kriminalitet. Under den första tiden som förälder finns också goda förutsättningar för att planera för ett jämställt föräldraskap.
En fungerande samverkan mellan familjecentralernas mödra- och barnhälsovård, den förebyggande delen av socialtjänsten och öppen förskola gör övergångarna mellan de olika verksamheterna enkel och trygg för föräldrarna. Hos många föräldrar saknas dock tillit till socialtjänsten och brist på kunskap om det stöd de kan få. Socialtjänstens närvaro på familjecentralerna är därför viktig för att öka både föräldrarnas tilltro och kunskap om det stöd som finns. Sociala nätverk är också mycket viktigt för föräldrar och stärker deras skyddsfaktorer samt deras upplevelse av sin egen föräldraförmåga.
I arbetet med att ta fram en handlingsplan för brottsförebyggande föräldraskapsstöd har MFoF identifierat ett antal arenor som erbjuder föräldraskapsstöd till föräldrar med barn i åldrarna 0-5 år. Nedan presenteras ett urval av dessa.
Universellt stöd i åldrarna 0-5 år
Barnhälsovården
Barnhälsovården når de flesta föräldrarna under barnets första år. Inom barnhälsovården får föräldrarna information, råd och stöd om barnets hälsa och utveckling av professionella yrkesverksamma. Barnhälsovården arbetar för att främja hälsa och förebygga ohälsa med syftet att påverka skyddsfaktorer som bidrar till en positiv hälsoutveckling på befolkningsnivå och riskfaktorer som kan bidra till negativ utveckling.
Barnhälsovården utgår från det nationella barnhälsovårdsprogrammet, som ska bidra till en jämlik och rättvis barnhälsovård för alla barn i Sverige. Vid besök på barnhälsovården välkomnas därför alltid barnets båda föräldrar. I barnhälsovårdsprogrammet ingår specifikt två gemensamma besök för föräldrarna, det är första hembesöket och besök på BVC vid 1 – 3 veckor, samt ett enskilt föräldrasamtal för varje förälder, för den födande föräldern/mamman vid 6 – 8 veckor och för den icke-födande föräldern/pappan vid 3 – 5 månader.
Öppna förskolan
Den öppna förskolan kan bidra till ökad känsla av egen föräldraförmåga, särskilt till föräldrar som saknar tillgång till sociala nätverk. På öppna förskolor finns personal som har utbildning för att arbeta med barn, som kan ge kvalificerade råd. Den öppna förskolan kan också utgöra en viktig mötesplats för språk och integration och utgör också en mycket viktig brygga över till förskolan.
Förskolan
Förskolan är en viktig samarbetspartner för barnhälsovården eftersom barn i förskoleåldern tillbringar avsevärd tid på förskolan. Samarbete behövs kring exempelvis att stödja barnens språkutveckling och att tidigt identifiera utvecklingsavvikelser.
Förskolan utgör en skyddsfaktor där barnen ges tydliga regler och förväntningar, får stöd att utveckla anknytning till andra vuxna och kamratrelationer, stimulans av fysisk funktion och vistas i en för åldern positiv och utvecklande miljö.
En intressant svensk studie, SOFIA, följer sedan 11 år hur barnens fungerande i förskoleålder har samband med skolprestationer i lågstadiet. Dessa resultat är viktiga för beslutsfattare och yrkesverksamma då de kan ge vägledning om vilka insatser som kan främja möjligheterna till goda skolprestationer. För resultaten kring den pågående SOFIA-studien, läs vidare här Länk till annan webbplats..
Riktat stöd i åldrarna 0-5 år
Barnhälsovården
Barnhälsovården är en viktig aktör under barnets unga år. BVC erbjuder riktat stöd, exempelvis genom tätare besök på BVC, hjälp med påminnelser inför besök, utökade hembesök, specifika insatser för att främja anknytning eller andra typer av behandlingar, stöd till föräldrar med särskilda behov, hjälp med slussning till öppen förskola och särskild anpassning av innehållet vid deltagande i föräldraskapsstöd i grupp.
Utökade hembesök
Hembesök kan vara en del av ett selektivt stöd under en kortare eller längre period. Stödet kan antingen rikta sig till barn och familjer utifrån behov, till ett helt geografiskt avgränsat område med socioekonomiska utmaningar eller till vissa särskilt sårbara grupper. Syftet med särskilda utökade hembesöksprogram är att erbjuda en jämlik och rättvis barnhälsovård för att nå och ge stöd till familjer för vilka barnhälsovårdens övriga erbjudanden är otillräckliga.
Vid hembesöken samverkar sjuksköterskan från BVC med en eller flera andra professioner, ofta en familjerådgivare från förebyggande socialtjänst. Vid hembesöken finns möjlighet att bygga relationer och slå hål på myter, som exempelvis att socialtjänsten tar barnen ifrån föräldrarna. De utökade hembesöken uppgår oftast till 5 – 6 tillfällen under barnets första 6 månader.
Föräldraskapsstödsprogram
Föräldraskapsstödsprogram som bygger på social inlärningsteori finns att tillgå. Några vanliga forskningsbaserade föräldraskapsstödsprogram för små barn är Komet, COPE, De Otroliga Åren, Alla Barn i Centrum (ABC), Triple P och Family Check-up. Dessa program och flera andra finns beskrivna på MFoF:s söksida över program och metoder Länk till annan webbplats.. Programmen är på universell, selektiv eller indikerad nivå och dess effekter på bland annat utagerande beteende hos barnen och på föräldraförmåga finns också beskrivna på MFoF:s webbsida.
Program och insatser för att främja anknytning och gott samspel mellan barn och föräldrar ingår i barnhälsovårdens uppdrag. Alla BVC genomför insatser på universell nivå och 8 av 10 BVC ger idag riktade insatser vid behov.
Läs vidare i handlingsplanen hur MFoF bedömer att föräldraskapsstödet i åldrarna 0-5 år behöver utvecklas ytterligare.
Uppdaterad senast