- Start
- Internationella adoptioner
- Stöd och vägledning
- Att söka sitt ursprung
- Vägledning vid ursprungssökning
- Att bli hittad av sin biologiska familj
Att bli hittad av sin biologiska familj
Det händer att Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd(MFoF), svenska adoptionsorganisationer, adoptionsföreningar och kommuner får frågor om personer som adopterats till Sverige från utlandet. Frågorna kan komma från biologiska föräldrar, syskon eller släktingar. I takt med den digitala utvecklingen kommer sannolikt även förfrågningar och sökningar i sociala medier att öka.
Det är alltid den adopterade själv som avgör om kontakt önskas med den biologiska familjen. Om den adopterade är ett barn är det adoptivföräldrarna eller den adopterade själv, när hen är tillräckligt mogen för det, som avgör om de vill ha en sådan kontakt. Den adopterade behöver få tänka igenom hur hen vill förhålla sig till en eventuell kontakt.
Att bli eftersökt av sin biologiska familj eller av andra släktingar kan väcka olika känslor och tankar. Det kan vara en efterlängtad förfrågan som den adopterade vill besvara så snart som möjligt, men det också vara ett beslut som den adopterade vill överväga en tid. Att bli kontaktad kan också väcka misstänksamhet över om den som söker är en biologisk släkting eller om det kan finnas andra motiv bakom kontakten. Den adopterade kan då behöva socialtjänstens stöd att agera som en mellanhand som kan verifiera personens identitet och eventuellt medverka vid den inledande kontakten.
Socialtjänsten kan i detta skede stödja den adopterade inför ett beslut om kontakt med den biologiska familjen önskas eller inte, vid planering inför och under en eventuell kontakt, samt generellt i att hantera eventuella känslor som kan uppstå. Om den adopterade planerar att besvara den biologiska familjens förfrågan, se vägledning inför ett första möte under Steg 5 – Kontakta familjen.
Använd sidans huvudmeny eller länkarna nedan för att gå vidare till andra delar i vägledningen.
Uppdaterad senast