- Start
- Föräldraskapsstöd
- Arenor för föräldraskapsstöd
- Socialtjänst
Socialtjänst
Socialtjänsten som arena kan erbjuda både universellt och riktat stöd till föräldrar, men det är framförallt riktat stöd som erbjuds. Detta stöd föregås oftast av en behovsbedömning, det vill säga en utredning där behovet av och rätten till stöd utreds.
Socialtjänsten ger i första hand stöd utifrån två lagstiftningar, Socialtjänstlagen och Lagen om stöd och service (LSS) till vissa funktionshindrade. Exempel på stöd föräldrar kan ansöka om hos socialtjänsten är familjebehandling, kontaktfamilj och anhörigstöd. Socialtjänstlagen är en ramlag vilket innebär att kommuner kan ordna verksamheten efter sina förutsättningar och behov så länge det svarar mot de gemensamma målen för socialtjänsten. Det här gör att insatser som finns i en kommun kan saknas i en annan. Det är därför bra om föräldrar som ansöker om stöd enligt socialtjänstlagen kan beskriva sina behov snarare än efterfråga en specifik insats.
Familjer som har barn med funktionsnedsättning kan ansöka om stöd enligt LSS. Familjen kan då bland annat beviljas korttidsvistelse för barnet, kontaktperson och avlösarservice i hemmet. Familjer där någon av föräldrarna har en funktionsnedsättning kan ansöka om vägledning och praktiskt stöd i hemmet, i många kommuner kallas det för boendestöd.
Föräldrar kan periodvis uppleva sig otillräckliga. Det kan exempelvis handla om att deras barn inte finner sig tillrätta i förskolan/skolan eller att barnet visar tecken på riskfylld utveckling. Då kan socialtjänsten i kommunen kontaktas för att få råd och stöd på olika sätt.
Om det inte fungerar att bo hemma kan barnet behöva placeras utanför hemmet en tid. I en sådan situation har föräldrar rätt att få stöd från socialtjänsten för att exempelvis få stöd i krisen samt få stöd att utvecklas i sitt föräldraskap
När du som vuxen upplever oro kring ett barn, även barn som du inte är förälder till, är rekommendationen att kontakta socialtjänsten för att få råd och stöd kring oron. Anställda inom exempelvis skola, hälso- och sjukvård samt tandvården är skyldiga enligt lag att genast anmäla om de i sitt arbete misstänker att ett barn far illa.
Det finns ett lättillgängligt kommunikationsmaterial till föräldrar, med samhällets erbjudande om hälsofrämjande insatser för de yngsta barnen på sex olika språk, framtagit av Uppdrag Psykisk hälsa inom SKR.
Uppdaterad senast