- Start
- Internationella adoptioner
- MFoF:s arbete med internationella adoptioner
- Internationell myndighetssamverkan
Internationell myndighetssamverkan
I rollen som svensk centralmyndighet, i enlighet med 1993 års Haagkonvention, ingår MFoF i olika internationella nätverk. Internationella samarbeten är ett av konventionens syften, där det tydligt framgår att medlemsländernas centralmyndigheter ska samarbeta med varandra och främja samarbete mellan de behöriga myndigheterna i sina stater för att skydda barn och för att uppnå konventionens övriga mål.
MFoF ingår exempelvis i nätverket Intercountry Adoption Network (ICAN) tillsammans med flera andra centralmyndigheter. Med anledning av de utredningar av den internationella adoptionsverksamheten som pågår i många länder har ICAN skapat ett antal undergrupper, där MFoF deltar i den grupp som bland annat diskuterar oegentligheter och frågor om ursprungssökning. Ett annat exempel är nätverket mellan de nordiska centralmyndigheterna, där erfarenheter och information utbytes genom regelbundna möten och dialoger.
Frågor relaterat till oegentligheter, ursprungssökning och olika former av stöd till adopterade är högst relevanta i många länder, både mottagarländer och ursprungsländer. Genom bland annat Hague Conference on Private International Law (HCCH) kan sådana frågor diskuteras gemensamt. Under 2022 anordnade Special Commission vid HCCH en konferens med särskilt fokus på hur oegentligheter kan förhindras och hanteras när det gäller adoptioner som genomförs enligt 1993 års Haagkonvention¹. Vid denna konferens deltog representanter från närmare 80 medlemsländer, däribland MFoF som representant för Sverige.
Även nationellt ingår MFoF i nätverk som möjliggör olika former av samverkan och dialoger för att till exempel utbyta av erfarenheter, information och kunskap. Detta är av stor vikt eftersom ansvaret för internationella adoptioner är fördelat mellan olika aktörer, samt att frågor om oegentligheter och ursprungssökning är komplexa och kan komma att involvera fler aktörer än de som är involverade i adoptionsprocessen. Genom kontakt med exempelvis Polismyndigheten, Riksarkivet och Skatteverket kan MFoF samla och tillgängliggöra information som är relevant för adopterade som misstänker eller har uppgifter om oegentligheter.
¹ HCCH | Special Commission of July 2022 Länk till annan webbplats.
Uppdaterad senast