- Start
- Faderskap och föräldraskap
- Kunskapsstöd till surrogat-arrangemang i utlandet
- Vårdnadshavare
- Överenskommelser om vårdnad
Överenskommelser om vårdnad
Anmälan
Är den kvinna som föder barnet ogift är hon barnets enda vårdnadshavare vid barnets födelse, 6 kap. 3 § föräldrabalken (FB)
Om barnet är folkbokfört i Sverige och barnets mor och far inte är gifta med varandra kan de, enligt 6 kap. 4 § andra stycket FB, göra en anmälan om gemensam vårdnad.
Anmälan görs till socialnämnden i samband med att den ska godkänna en faderskapsbekräftelse men anmälan prövas, enligt 6 kap. 16 § första stycket FB, av Skatteverket. Anmälan ska vara skriftlig och göras av föräldrarna gemensamt.
Skatteverket fattar beslut om gemensam vårdnad efter anmälan i samband med att Skatteverket registrerar vårdnaden i enlighet med 34 § folkbokföringslagen (1991:481) (FOL).
Avtal
Av 6 kap. 17 a § FB framgår det att enligt 5 kap. 3 § socialtjänstlagen (2001:453) (SoL) kan föräldrar få hjälp att träffa avtal om bland annat vårdnad. Avtalet kan till exempel reglera att en av föräldrarna är barnets enda vårdnadshavare.
Det är socialnämnden i den kommun där barnet är folkbokfört som prövar om avtalet mellan föräldrarna ska godkännas. Barnet måste vara folkbokfört i en svensk kommun för att svensk behörighet att pröva föräldrarnas avtal ska föreligga.
Vid sin prövning av föräldrarnas avtal ska socialnämnden se till att frågor om vårdnad, boende och umgänge blir tillbörligt utredda (6 kap. 17 a § FB).
Enligt Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöds allmänna råd om socialnämndens ansvar för vissa frågor om vårdnad, boende och umgänge (HSLF-FS 2017:51) bör den som utreder ärendet träffa föräldrarna innan socialnämnden godkänner ett avtal om vårdnad. Utredaren bör bland annat informera föräldrarna om avtalets rättsliga verkan samt om de ekonomiska konsekvenser som avtalet kan få.
Det ingår inte i lagstadgade instruktioner för svenska utlandsmyndigheter att bistå vid föräldrars avtal om vårdnad.