- Start
- Faderskap och föräldraskap
- Kunskapsstöd till surrogat-arrangemang i utlandet
- Faderskap
- Bistånd vid faderskapsutredning
Bistånd vid faderskapsutredning
Beskickningar och konsulat (nedan utlandsmyndigheten) ska biträda svenska myndigheter med utredning i ärenden som rör fastställande av faderskap (3 kap. 17 § förordningen (2014:115) med instruktion för utrikesrepresentationen).
Utlandsmyndighetens uppgifter i faderskapsärenden består huvudsakligen i att biträda socialnämnden med utredning och bekräftelse av faderskap samt att bistå vid rättsgenetisk undersökning (munskrap).
Om utlandsmyndigheten blir direkt tillfrågad av en enskild man om biträde vid fastställande av faderskap kan mannen hänvisas till socialnämnden i den kommun mannen har sin hemvist i Sverige, svensk domstol eller lokala myndigheter i barnets hemvistland.
Framställningen från socialnämnden om bistånd i ett faderskapsärende sänds av nämnden direkt till berörd utlandsmyndighet för handläggning. Socialnämnden fyller i U-protokollet (ett gemensamt utredningsprotokoll) så långt det är möjligt innan det sänds till utlandsmyndigheten med begäran om bistånd. Blanketten ”Begäran om bistånd av utlandsmyndighet i faderskapsärende” bör alltid bifogas till de övriga handlingarna av socialnämnden.
Uppgifter från kvinnan som fött barnet
Utlandsmyndigheten bistår med att upprätta uppgifter från kvinnan som fött barnet och om hon är gift med en man även hennes makes uppgifter. Handläggaren på utlandsmyndigheten antecknar kvinnans (om hon är gift med en man även hennes makes) uppgifter för utredningen i protokollet. Det ska framgå vilken utlandsmyndighet som bistått i utredningen, handläggarens namn och datum. Det bör även framgå om kvinnan som fött barnet (om hon är gift även maken) legitimerat sig och vilken typ av legitimationshandling som visats upp.
Uppgifter från fadern
Utredningen kan upprättas före barnets födelse. Det innebär att mannen kan ha initierat faderskapsutredningen på plats i Sverige och befinner sig i barnets hemvistland efter födelsen. Utlandsmyndigheten kan därför ombedjas bistå även vid utredning av mannen vid faderskapsutredningen.
Handläggare och tjänstemän på utlandsmyndighet kan bevittna mannens underskrift av blanketten ”Bekräftelse av faderskap”. Blanketten saknar utrymme för hur mannens identitet styrkts. Handläggande tjänsteman bör därför på lämpligt ställe på blanketten eller på en bifogad separat handling anteckna om och på vilket sätt mannen legitimerat sig.
Bistånd vid framtagande av utländsk lagstiftning
Svenska utlandsmyndigheter bör i de flesta fall kunna bistå med att ta fram den utländska lagstiftning som reglerar föräldraskap i det land barnet har sin hemvist. Lagstiftningen kan utgöra del av underlag för socialnämndens bedömning om barnet i det landet har andra rättsliga föräldrar än mannen och hans make, registrerade partner eller sambo.
Rättsgenetisk undersökning
Om en rättsgenetisk undersökning behöver göras i ett faderskapsärende på någon som befinner sig i utlandet skickar socialnämnden en begäran om bistånd i faderskapsärenden samt blanketten ”Provtagningsintyg – rättsgenetisk undersökning” till utlandsmyndigheten. Socialnämnden bifogar nödvändigt provtagnings- och transportmaterial med övriga handlingar i varje enskilt ärende. Provet består oftast i ett munskrap. Utlandsmyndigheten får anvisningar om hur provet ska lämnas och tar ansvar för att det är rätt person som lämnat det. Den som lämnar provet ska alltid uppmanas att legitimera sig.
Det är utlandsmyndigheten och inte den som undersökts som ska sända materialet för analys.