- Start
- Faderskap och föräldraskap
- Kunskapsstöd till surrogat-arrangemang i utlandet
- Uppehållstillstånd
Prövning och beslut om uppehållstillstånd
Den som vill ha uppehållstillstånd i Sverige ska ha ansökt om och beviljats det före inresa i landet. Ansökan om uppehållstillstånd får inte bifallas efter inresan, utom i vissa undantagsfall, enligt 5 kap. 18 § utlänningslagen (2005:716), UtlL.
Ansökan om uppehållstillstånd
Ansökan om uppehållstillstånd för barn lämnas in på närmsta svensk utlandsmyndighet som handlägger migrationsärenden. Det finns ett 20-tal utlandsmyndigheter som handlägger migrationsärenden. Till ansökan ska alla handlingar som rör barnet bifogas och barnet måste även ha en passhandling.
Normalt antas föräldrar ha rätt att företräda sina barn. Om föräldraförhållandet är oklart eller kan ifrågasättas behöver paret i Sverige visa att de är barnets föräldrar/förälder och därmed har rätt att företräda barnet. I annat fall kan ansökan komma att avvisas.
Är surrogatmodern barnets enda vårdnadshavare är det hon som måste lämna in ansökan till Migrationsverket. De prövar sedan om och i så fall på vilken grund barnet kan få uppehållstillstånd. Om barn ska kunna beviljas uppehållstillstånd på grund av anknytning till förälder i Sverige måste surrogatmodern lämna sitt medgivande till att barnet bosätter sig i Sverige.
Beroende på förälderns eller föräldrarnas status i Sverige kan barnet beviljas ett tillfälligt eller permanent uppehållstillstånd. Normalt beviljas tillfälliga uppehållstillstånd för två år, men om passet har kortare giltighetstid beviljas uppehållstillståndet för denna tid.
Uppehållstillstånd på grund av anknytning
Barn som saknar svenskt medborgarskap kan ansöka om uppehållstillstånd på grund av anknytning till förälder. Antingen till en förälder som är bosatt i eller har beviljats uppehållstillstånd för bosättning i Sverige, eller till en förälder som är gift/sambo med någon som är bosatt i eller har beviljats uppehållstillstånd för bosättning i Sverige.
Saknar barnet förälder i Sverige prövar Migrationsverket om det finns någon annan grund för uppehållstillstånd. Exempelvis om barnet anses vara annan anhörig till paret i Sverige och att de ingått i samma hushåll. Det måste i så fall även finnas ett särskilt beroendeförhållande mellan dem som också fanns i hemlandet.
Genetisk samhörighet
När en man i Sverige uppger genetisk samhörighet mellan honom och det i utlandet födda barnet måste faderskapet fastställas. Om det inte finns någon rättslig förälder i barnets hemland och om mannen inte kan få faderskapet fastställt utomlands eller i Sverige är det, enligt utlänningslagen, tillräckligt att släktskapet görs sannolikt genom skriftlig bevisning om familjebanden. Om det inte skulle vara tillräckligt kan Migrationsverket erbjuda DNA-analys.
Även om mannen i utlänningsrättsligt hänseende kommer att anses vara barnets förälder innebär det inte att han är barnets rättsliga förälder. Den frågan kan behöva lösas när barnet kommer till Sverige, genom en fastställelse av socialnämnden eller beslut av domstolen.
Ingen genetisk samhörighet
Är mannen i Sverige inte genetisk far till barnet måste han få faderskapet eller föräldraskapet rättsligt reglerat. I en sådan situation måste faderskapet eller föräldraskapet vara fastställt för att barnet ska kunna få uppehållstillstånd i Sverige. Så länge de rättsliga förhållandena inte är klarlagda kan barnet inte få uppehållstillstånd se ovan under rubriken Ansökan om uppehållstillstånd, andra stycket.
Ensamstående kvinna eller två kvinnor i ett samkönat förhållande
Det framgår oftast vem som fött ett barn och vem som därmed ska anses vara barnets biologiska, men också rättsliga mor. Har föräldraskapet fastställts utomlands måste det gälla i Sverige för att kvinnan ska anses vara barnets rättsliga förälder. Precis som vid faderskap måste de rättsliga förhållandena vara klarlagda innan barnet kan få uppehållstillstånd i Sverige.
Går det inte att fastställa att kvinnan i Sverige är barnets mor kommer Migrationsverket utreda om det kan finnas någon annan rättslig förälder i barnets hemland.
Är kvinnan i Sverige inte mor till barnet eller om hennes föräldraskap inte är fastställt kan barnet inte få uppehållstillstånd i Sverige. Det är därför viktigt att kvinnan innan barnet ansöker om uppehållstillstånd får frågan om moderskapet eller föräldraskapet löst. Visar det sig att kvinnan inte är rättslig förälder har hon ingen rätt att företräda barnet varför barnets ansökan om uppehållstillstånd kan komma att avisas.
Kan kvinnan inte få moderskapet eller föräldraskapet fastställt i Sverige eller utomlands återstår det endast för kvinnan att adoptera barnet. Gäller adoptionen i Sverige kan uppehållstillstånd beviljas barnet. I annat fall kommer barnets ansökan att avslås.