- Start
- Faderskap och föräldraskap
- Kunskapsstöd till surrogat-arrangemang i utlandet
- Varför ett kunskapsstöd?
Varför ett kunskapsstöd?
För att säkerställa en effektiv och korrekt handläggning av rättsliga frågor som rör surrogatarrangemang i utlandet är det enligt regeringen angeläget att de myndigheter och domstolar som kommer i kontakt med frågorna har god kännedom om relevanta regler.
En effektiv och korrekt hantering är också viktig för att minska riskerna för att det uppstår negativa konsekvenser för enskilda, till exempel de barn som tillkommer genom internationella surrogatarrangemang. Brister i handläggningen riskerar att påverka tilltron till myndigheter och domstolar.
Mot bakgrund av detta har MFoF på uppdrag från regeringen tagit fram ett kunskapsstöd som ger vägledning för de myndigheter och domstolar som kan komma att hantera frågor som rör surrogatarrangemang i utlandet. Vägledningen är även anpassad för myndigheter och domstolars kontakt med enskilda då det ger en samlad bild av olika myndigheter och domstolars handlägging av de frågor som rör ett barn som tillkommit genom surrogatarrangemang i utlandet.
Om surrogatmoderskap
Surrogatmoderskap innebär att en kvinna blir gravid med den uttalade avsikten att efter födelsen lämna över barnet till ett par eller en person (nedan omnämnd som tilltänkta föräldrarna och/eller tilltänkta far). Ibland kallas surrogatmoderskap för värdmoderskap eller värdgraviditet.
Surrogatmoderskap aktualiserar flera komplicerade etiska och juridiska frågeställningar samt intresseavvägningar, bland annat i förhållande till den födande kvinnan och det blivande barnet. Internationellt finns inte någon samsyn i frågan om det bör vara tillåtet att bli förälder genom surrogatarrangemang.
Svensk lagstiftning medger inte att surrogatarrangemang genomförs inom svensk hälso- och sjukvård, men det är heller inte uttryckligen förbjudet. Det förekommer därför att ofrivilligt barnlösa åker utomlands för att bli föräldrar genom surrogatmoderskap.
Barnets perspektiv
I detta kunskapsstöd redogörs för handläggnings-, beslutsprocesser och gällande rätt för svenska myndigheter och domstolar när ett barn som fötts av surrogatmor i utlandet ska få sina rättigheter tillgodosedda.
Kunskapsstödets begränsning
I detta kunskapsstöd redogörs för de processer och förutsättningar som krävs för ett barn som fötts i utlandet ska få sina ärenden behandlade av svenska myndigheter och domstolar. Det kan till exempel vara hur föräldraskapet fastställs.
Kunskapsstödet redogör endast för svensk lagstiftning trots att lagstiftningen i barnets hemvistland har betydelse för svenska myndigheter och domstolars hantering av frågor om surrogatarrangemang i utlandet. Den handläggande instansen har därför att ta reda på hur lagstiftningen ser ut i barnets hemvistland i det enskilda fallet.
Kunskapsstödet utgår i huvudsak från födda barn.
Kunskapsstödet innehåller rutiner och regler för Rättsmedicinalverkets (RMV) hantering av dna analys i dessa ärenden utifrån att RMV är en myndighet.
Länk
Regeringsuppdrag om kunskapsstöd till MFoF Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.