- Start
- Faderskap och föräldraskap
- Kunskapsstöd till surrogat-arrangemang i utlandet
- Vårdnadshavare
- Socialnämndens underlag
Socialnämndens upplysningar och utredning
Socialnämnden ger domstolen beslutsunderlag för att avgöra vårdnadsfrågan. Underlagets omfång beslutas av domstolen och kan variera beroende på föräldrarnas inställning.
Upplysningar inför domstolens avgörande
När domstolen ger socialnämnden tillfälle att lämna upplysningar enligt 6 kap 19 § andra stycket föräldrabalken (FB) innan ett mål om vårdnad avgörs bör uppgifter om barnet och föräldrarna alltid inhämtas från socialtjänstens register. Detta framgår av MFoF:s allmänna råd om socialnämndens ansvar för vissa frågor om vårdnad, boende och umgänge (HSLF-FS 2017:51).
Om socialnämnden har upplysningar som kan vara av betydelse för frågans bedömning är nämnden skyldig att lämna dessa till domstolen enligt 6 kap. 19 § andra stycket föräldrabalken (FB). Det gäller utan hinder av sekretess, 10 kap. 28 § offentlighets- och sekretesslag (2009:400) (OSL).
Om det inte framgår av rättens beslut vilka upplysningar rätten önskar från respektive förälders bostadskommun kan frågan behöva klarläggas med rätten.
Upplysningar inför domstolens interimistiska beslut
Domstolen kan, men måste inte, inhämta upplysningar från socialnämnden i vårdnadsfrågan innan ett så kallat interimistiskt beslut. Det är beslut som gäller för tiden till dess att frågan har avgjorts.
Begäran sker vanligtvis för att säkerställa att domstolen har tillgång till tillräckligt beslutsmaterial när föräldrarna inte är överens. Trots att interimistiska beslut kan ändras av rätten när som helst kan det ibland gå lång tid från sådant beslut till att frågan slutligt avgjorts. För att rättens beslutsunderlag ska bli så fullständigt som möjligt är så kallade snabbupplysningar enligt 6 kap. 20 § FB därför något mer omfattande än de upplysningar som rätten begär enligt 6 kap. 19 § FB, se vidare i HSFL-FS 2017:51 MFoF:s allmänna råd om socialnämndens ansvar för vissa frågor om vårdnad, boende och umgänge.
Utredning
Domstolen avgör om det är tillräckligt att socialnämnden får tillfälle att lämna upplysningar eller om ytterligare utredning är nödvändig. Om så är fallet kan domstolen ge socialnämnden eller något annat organ uppgiften att utse någon att verkställa utredningen. Rätten får ge riktlinjer för utredningen och ska bestämma en viss tid inom vilken utredningen ska vara slutförd. Tiden får inte sättas längre än fyra månader. Om det finns särskilda skäl för det, får rätten förlänga tiden. Rätten ska se till att utredningen bedrivs skyndsamt (6 kap. 19 § tredje stycket).
Den som verkställer en vårdnadsutredning ska lämna förslag till beslut om det inte är olämpligt (6 kap. 19 § fjärde stycket FB).