- Start
- Statsbidrag via MFoF
- Statsbidrag för förstärkt föräldraskapsstöd
- Så kan bidragen användas
Så kan bidragen användas
Regeringens satsning på stöd till föräldrar ska bidra till ökad och jämlik tillgång till föräldraskapsstöd i hela landet och att förebygga kriminalitet bland barn och unga. Nedan ges förslag på hur de riktade statsbidragen kan användas.
OBS: Eftersom endast en rekvirering per inriktning kan göras, är det viktigt att verksamheter inom kommun och region har en dialog kring hur medlen bäst ska fördelas innan rekvireringen görs.
Definition föräldraskapsstöd
Olika insatser, aktiviteter och verksamheter riktade till föräldrar som stärker föräldraförmågan och relationen mellan förälder och barn. Det kan handla om att ge föräldrar kunskap om barnets rättigheter, hälsa och utveckling eller om att stärka föräldrars relation till varandra och deras sociala nätverk.
1. Ökad och jämlik tillgång till föräldraskapsstöd i hela landet
Den första delen av statsbidraget fördelas efter rekvisition till samtliga kommuner och regioner utifrån respektive fördelningsnyckel. Genomförandet av olika insatser kan med fördel ske i samverkan mellan kommuner, regioner och andra relevanta aktörer. Här kan du läsa mer om fördelningen av statsbidragen. Länk till annan webbplats.
Det här kan medlen användas till
Medlen ska användas för insatser som utförs under 2024. Medlen ska användas till föräldraskapsstödjande insatser som ges antingen individuellt eller i grupp med utgångspunkt från den nationella strategin för ett stärkt föräldraskapsstöd Länk till annan webbplats. och dess definition och tre målområden.
Målområden för nationella strategin
Målområde 1: Ett kunskapsbaserat arbetssätt. För att få avsedd effekt behöver det föräldraskapsstöd som erbjuds baseras på bästa tillgängliga kunskap.
Målområde 2: Ett tillgängligt stöd. Föräldrar har olika behov, möjligheter och förutsättningar varför föräldraskapsstödet bör kännetecknas av låga trösklar till stöd, att variationen av insatser är stor och att de erbjuds på många olika arenor.
Målområde 3: En stödjande organisation. Föräldraskapsstödet behöver organiseras på ett strukturerat och effektivt sätt med en tydlig kedja av ansvariga och samverkande aktörer för att uppnå uthållighet och långsiktighet.
Kunskap, stöd och prioriteringar från MFoF
På MFoF webbplats finns mycket material som kan vara till hjälp när ni planerar, genomför och utvärderar ert arbete. Här är ett axplock:
- En nationell strategi för ett stärkt föräldraskapsstöd Länk till annan webbplats.
- Implementeringsstödet: Att bygga ett hållbart föräldraskapsstöd Länk till annan webbplats.
- Översikt av program och metoder för föräldraskapsstöd Länk till annan webbplats.
- Målgrupper för föräldraskapsstöd Länk till annan webbplats.
- Arenor för föräldraskapsstöd Länk till annan webbplats.
Fokusområden
MFoF vill särskilt lyfta sex fokusområden där en utveckling bör eftersträvas i landets kommuner och regioner:
- Systematiskt arbete
- Nationella rekommendationer
- Universellt stöd
- Föräldrar med särskilda behov
- Föräldrar under graviditet och småbarnsåren
- Barn med normbrytande beteenden
Här kan du läsa mer om dessa fokusområden Länk till annan webbplats.
Insatser kan även gälla metodutveckling, implementering eller spridning av redan befintliga arbetssätt, program eller metoder i ordinarie verksamhet. Det är fördelaktigt om insatsen stärker och/eller utvecklar verksamheter med uppdrag att erbjuda föräldraskapsstöd och inte enbart används för att hålla en pågående insats vid liv. Det är betydelsefullt att det finns en plan för att vidmakthålla stödet över tid. Det är också angeläget att stödet erbjuds i huvudsak till alla föräldrar eller andra viktiga vuxna runt barnet inom en viss målgrupp som inte nås i tillräcklig utsträckning idag.
Redovisning
Observera att redovisning ska ske senast 31 januari 2025 och tydliggöra vilka resultat som uppnåtts med hjälp av medlen.
Läs mer om om statsbidrag för förstärkt föräldraskapsstöd och dess redovisning
2. Förebygga kriminalitet bland barn och unga
Den andra delen av statsbidraget fördelas till 74 av landets kommuner efter rekvisition utifrån en fördelningsnyckel. Genomförandet av olika insatser kan ske i samverkan mellan olika kommuner, regioner och andra relevanta aktörer.
Här kan du läsa mer om fördelningen av statsbidragen. Länk till annan webbplats.
Det här kan medlen användas till
Medlen ska användas för insatser som utförs under 2024. Medlen ska användas till föräldraskapsstödjande insatser som ges antingen individuellt eller i grupp med utgångspunkt från En nationell strategi för ett stärkt föräldraskapsstöd Länk till annan webbplats. och dess definition och tre målområden.
Som stöd i arbetet finns också en nationell handlingsplan för brottsförebyggande föräldraskapsstöd. Länk till annan webbplats. Fokus i handlingsplanen är på stärkt samordning och samverkan inom tidiga föräldraskapsstödjande insatser, utveckling av föräldraperspektiv i kommunala lägesbilder och stärkt målgruppsanpassat föräldraskapsstöd till föräldrar som särskilt behöver uppmärksammas. Även asylsökande föräldrar ska erbjudas föräldraskapsstöd under asylprocessen.
I handlingsplanen har MFoF lyft fram ett antal förslag på vad som bör stärkas ytterligare:
- Att det finns en tydlig samverkan och samordning mellan myndigheter, samt olika aktörer inom kommun, region och civil sektor i syfte att förebygga och minska riskfaktorer och stärka skyddsfaktorer runt barnet och dess föräldrar.
- Att stöd till föräldrar bygger på kunskap om lokala förutsättningar för att skapa god tillgänglighet utifrån innehåll, målgrupp samt arenor, vilka har koppling till områdets lägesbild.
- Att stödet är avsett för olika former av föräldrakonstellationer.
- Att stödet behöver målgruppsanpassas och särskilt nå föräldrar som behöver stärka den egna föräldraförmågan, tillfälligt eller över tid.
Redovisning
Observera att redovisning ska ske senast 31 januari 2025 och tydliggöra vilka resultat som uppnåtts med hjälp av medlen.
Läs mer om om statsbidrag för förstärkt föräldraskapsstöd och dess redovisning
Uppdaterad senast