MFoF slutredovisar två regeringsuppdrag gällande internationella adoptioner
Nu har MFoF slutredovisat ytterligare två regeringsuppdrag som berör internationella adoptioner. Det ena uppdraget handlar om att stärka rättssäkerheten och säkerställa barnets bästa i adoptionsprocessen, medan det andra redovisar MFoF:s roll som nationell kontaktpunkt för frågor som rör oegentligheter inom internationella adoptioner.
Ytterligare stärka rättssäkerheten och säkerställa barnets bästa i adoptionsprocessen
Den internationella adoptionsverksamheten är under förändring. Under de senaste årtiondena har antalet internationella adoptioner till Sverige och i världen minskat kraftigt. Adoptionerna har under åren blivit mer rättssäkra med ett ökat fokus på barnets bästa, särskilt efter införandet av 1993 års Haagkonvention om skydd av barn och samarbete vid internationella adoptioner (Haagkonventionen). Trots detta förekommer misstankar och uppgifter om oegentligheter vid internationella adoptioner, både före och efter införandet av Haagkonventionen, något som lett till att flera länder genomför utredningar för att granska adoptionsverksamheten, däribland Sverige.
MFoF fick i regleringsbrevet för 2022 i uppdrag att se över auktorisations- och tillsynsarbetet inom den internationella adoptionsverksamheten i syfte att ytterligare stärka rättssäkerheten och säkerställa barnets bästa i adoptionsprocessen. Uppdraget redovisades den 21 december 2022.2 I denna översyn låg fokus främst på MFoF:s ansträngningar och möjligheter att stärka interna processer och rutiner i myndighetens auktorisations- och tillsynsarbete. MFoF lyfte dock även fram behovet av en översyn av hanteringen av enskilda adoptioner i Sverige.
Regeringen har i ändring av regleringsbrev för 2023 gett MFoF i uppdrag att fördjupa delar av den tidigare översynen av auktorisations- och tillsynsarbetet inom den internationella adoptionsverksamheten som nämns ovan. Myndigheten ska i detta uppdrag, med utgångspunkt i dess kunskaper och erfarenheter, identifiera och föreslå angelägna utvecklingsområden och sätt att hantera dessa. Enligt uppdraget kan analysen omfatta folkrättslig reglering, annan lagstiftning och reglering, organisation och arbetsprocesser.
Syftet med uppdraget är att se till att resurser används så effektivt som möjligt och att stärka rättssäkerheten för barnets bästa. Myndigheten ska föreslå hur eventuella förändringar kan genomföras och, i förekommande fall, lämna förslag på författningsförändringar. En redovisning av uppdraget ska lämnas till Socialdepartementet senast 28 mars 2024.
Läs mer i slutrapporten via länken nedan:
Nationell kontaktpunkt för frågor som rör oegentligheter inom internationella adoptioner
Uppgifter om oegentligheter inom internationella adoptioner har på senare år fått allt större uppmärksamhet. Utredningar har inletts såväl i Sverige som i ett flertal andra länder. Detta har även lett till ett ökat behov av information och stöd till de individer som berörs. Som svensk adoptionsmyndighet har Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd (MFoF) varit en naturlig aktör att vända sig till för de som har frågor med anledning av detta. Under 2022–2023 har myndigheten haft i uppdrag att vara nationell kontaktpunkt för frågor som rör oegentligheter inom internationella adoptioner. Uppdraget har därefter förlängts med ett år.
Under uppdragstiden har myndigheten samlat och tillgängliggjort relevant information för adopterade som har misstankar eller uppgifter om oegentligheter, dels genom direktkontakt med adopterades föreningar, dels genom att lansera en särskild webbportal på myndighetens webbplats. I portalen finns bland annat information om uppdraget som kontaktpunkt, om några av de länder som är av särskilt intresse för adopterade, samt om olika typer av stöd som finns att tillgå. Myndigheten har även tillhandahållit stöd inom ramen för de parallella regeringsuppdragen om stöd vid ursprungssökning och adoptionsspecifikt samtalsstöd. En del av arbetet under uppdragstiden har bestått i att ta fram nya myndighetsinterna arbetssätt för omvärldsbevakning och insamlande av information och signaler om oegentligheter. I dialog med adopterades föreningar har myndigheten inom uppdraget kunnat arbeta riktat vid aktuella händelser samt bilda sig en uppfattning om vilka behov som finns hos adopterade som berörs av uppgifter om oegentligheter gällande adoptioner. Ett flertal informationsinsatser har genomförts i syfte att sprida kännedom om uppdraget och det stöd till adopterade som myndigheten tillhandahåller.
Läs mer via länkarna nedan:
Kontakt
Ledning och verksamhetsstöd
Per Sundberg
Kommunikationsstrateg (press- och mediakontakt)
Telefon: 010-190 10 89
E-post: per.sundberg@mfof.se
Uppdaterad senast