MFoF publicerar rapport om stärkt samverkan i familjerättsliga ärenden
MFoF har haft regeringens uppdrag att kartlägga och analysera familjerättsverksamheternas behov av stöd och förutsättningar för samverkan i familjerättsliga ärenden och identifiera framgångsfaktorer. Resultatet presenteras i en rapport som finns publicerad på myndighetens webbplats.
Gå direkt till rapporten via länken nedan:
En av flera uppgifter för familjerättsverksamheterna är att ge föräldrar som separerar stöd och hjälp med att fatta välinformerade beslut med barnets bästa i fokus. Forskning visar att långvarig osämja och konflikter mellan föräldrarna utgör risker för försämrad social och känslomässig utveckling hos barn. Ur barnets perspektiv är därför behovet av insatser för att förebygga eller dämpa konflikter mellan särlevande föräldrar stort. Samverkan mellan olika aktörer kan bidra till att lämpliga insatser tidigt kan sättas in för att förebygga och dämpa konflikter mellan föräldrar.
MFoF har på regeringens uppdrag kartlagt och analyserat familjerättsverksamheternas behov av stöd och förutsättningar för samverkan i familjerättsliga ärenden och identifierat framgångsfaktorer. Analysen av kartläggningen visar följande:
- Det finns stort behov av en anpassad metod för riskbedömningar, ändamålsenliga handlingsplaner och tillgång till adekvata stödinsatser för att motverka våld.
- Barns delaktighet måste stärkas ytterligare.
- De organisatoriska utmaningarna är svåra att lösa för de enskilda verksamheterna.
- Utmaningar med extern samverkan leder till att syftet med samverkan urholkas.
- Det finns behov av stöd för uppföljning och utvärdering.
- Det finns behov av rutiner för att identifiera målgruppen i ett tidigt skede.
- Framgångsfaktorer och goda exempel för samverkan som kan vara till stöd för andra verksamheter saknas.
Familjerättsverksamheternas behov av stöd för samverkan är mot bakgrund av kartläggningen stora. Implementering av samverkansarbete är komplex och kräver resurser och långsiktighet. Familjerättsverksamheterna kan inte på egen hand möta behoven av stöd för ett ändamålsenligt samverkansarbete.
Mot bakgrund av de behov av stöd som kartläggningen visat är det nödvändigt med ett sammanhållet stöd på nationell nivå där samtliga aktörers behov av samverkan tillgodoses. Ett sammanhållet stöd möjliggör ett hållbart och långsiktigt samverkansarbete. Därmed säkerställs att både familjerättsverksamheterna och samverkansaktörerna får den kunskap och det praktiska stöd de är i behov av. Det sammanhållna stödet ska resultera i att samverkan implementeras i ordinarie verksamhet.
Rapporten finns även tillgänglig som utskriftsvänlig PDF, se länk nedan.
Kontakt
Ledning och verksamhetsstöd
Per Sundberg
Kommunikationsstrateg (press- och mediakontakt)
Telefon: 010-190 10 89
E-post: per.sundberg@mfof.se
Uppdaterad senast