Förslag till ny, långsiktig nationell strategi för psykisk hälsa och suicidprevention
Den 1 september överlämnades ett förslag till ny strategi för psykisk hälsa och suicidprevention till regeringen, ett förslag där 26 andra myndigheter från olika samhällssektorer samt organisationer och föreningar från civilsamhället har samarbetat för att skapa en gemensam plattform för hela samhällets arbete inom detta område. En av dessa myndigheter är MFoF.
- I uppdraget ingick att varje myndighet skulle ta fram en egen analys av området, för att belysa utvecklingsbehov inom sitt verksamhetsområde och de prioriteringar som bör ingå i en nationell strategi, berättar Maria Wikström utredare på MFoF.
Arbetet med strategin, som letts och samordnats av Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten, består av en vision – Ett samhälle som främjar en god och jämlik hälsa i hela befolkningen och där ingen ska behöva hamna i en situation där den enda utvägen upplevs vara suicid – samt fyra övergripande mål och sju delmål. De fyra övergripande målen är:
- En förbättrad psykisk hälsa i hela befolkningen
- Färre liv förlorade i suicid
- Minskad ojämlikhet i psykisk ohälsa
- Minskade negativa konsekvenser på grund av psykiatriska tillstånd.
I strategin ingår både främjande och förebyggande åtgärder - för att så långt det går skapa förutsättningar för ett gott psykiskt välbefinnande och för att motverka att psykisk ohälsa uppstår.
- MFoF:s del handlar om att synliggöra den skyddsfaktor som ett universellt föräldrastöd ger. Föräldrar som förmår att utöva ett gott föräldraskap är en viktig skyddsfaktor för barn. Det stärker också barnens möjligheter att skapa goda relationer till andra senare i livet, vilket är viktigt för en god psykisk hälsa, berättar Maria Wikström.
- Vi har även lyft vikten av stöd till barn och föräldrar vid konfliktfyllda separationer då vi vet att långvariga konflikter mellan separerade föräldrar är en riskfaktor för psykisk ohälsa. Ytterligare en grupp som MFoF pekat ut i strategin är internationellt adopterade. Internationellt adopterade som grupp har en kraftigt förhöjd risk att utveckla psykisk ohälsa och att begå suicid, varför förebyggande arbete och tidig upptäckt av psykiska besvär behöver nå dessa.
Förslaget till nationell strategi sträcker sig över tio år, vilket är längre än tidigare strategier och innehåller förslag på ett sammanhållet uppföljningssystem för området psykisk hälsa och suicidprevention. Detta har saknats tidigare. Uppföljningssystemet är viktigt för att kunna säga hur det går med både arbetet och hälsoutvecklingen i Sverige, och kommer att ge möjlighet till fortsatt lärande.
PRESSTRÄFF MED SOCIALMINISTERN
För mer information, se pressträffen från den 1 september med socialminister Jacob Forssmed och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell och Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell.
Kontakt
Ledning och verksamhetsstöd
Per Sundberg
Kommunikationsstrateg (press- och mediakontakt)
Telefon: 010-190 10 89
E-post: per.sundberg@mfof.se
Uppdaterad senast