Förbyggande arbete till familjer i en hederskontext eftersatt i såväl kommuner som regioner
För att få en aktuell bild av hur svenska kommuner och regioner arbetar med föräldraskapsstöd riktat till familjer i en hederskontext har Myndigheten för Familjerätt och Föräldraskapsstöd (MFoF) låtit genomföra en större enkätundersökning. Denna enkät är den första nationella kartläggningen av förebyggande arbete mot hedersrelaterat våld och förtryck där även föräldraskapsstöd ingår.
Sammanställningen och analysen presenteras nu på myndighetens webbplats och visar att arbetet är eftersatt i såväl kommuner som regioner.
”Vi är förvånade över att så pass få kommuner och regioner har ett fungerande våldsförebyggande arbete mot hedersrelaterat våld och förtryck, Detta trots att det finns lagar, föreskrifter och allmänna råd som reglerar detta”, berättar Maria H Andersson utredare på MFoF.
Endast 21 procent av kommunerna och 27 av regionerna har ett beslut om att verksamheten ska arbeta med föräldraskapsstöd för att motverka hedersrelaterat våld och förtryck. När det gäller uppföljningen av kända ärenden ser det ännu sämre ut: Ingen av regionerna har uppgett att de har ett sådant arbete och endast 20 procent av kommunerna.
”Det är inte acceptabelt. Vi vet att förebyggande insatser kan motverka våld och förtryck. Detta är också en samhällsekonomisk vinst på sikt, och ett nödvändigt arbete för att tillgodose barnets bästa enligt barnkonventionen”, förklarar Camilla Petterson, utredare på MFoF.
Verksamhetsbidrag för förebyggande arbete
MFoF fördelar statsbidrag på uppdrag av regeringen, bland annat till kommuner och regioner för insatser som förebygger hedersrelaterat våld och förtryck. Här kan du läsa mer om dessa verksamhetsbidrag och hur du kan göra en ansökan:
Kontakt
Ledning och verksamhetsstöd
Per Sundberg
Kommunikationsstrateg (press- och mediakontakt)
Telefon: 010-190 10 89
E-post: per.sundberg@mfof.se
Uppdaterad senast