MFoF utlyser statsbidrag till förebyggande arbete mot hedersrelaterat våld och förtryck
Nu finns det möjlighet att utveckla det förebyggande arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck genom att systematisera arbetet i kommun och region. 1 juni 2023 utlyser MFoF ett verksamhetsbidrag som ska stimulera förebyggande utvecklingsarbeten inom föräldraskapsstöd som genomförs i kommuner och regioner för att motverka hedersrelaterat våld och förtryck.
Stadsbidraget kan sökas av kommuner och regioner i Sverige och kan användas inom tre huvudsakliga områden:
- Kartläggning av kommunens våldsförebyggande arbete mot hedersrelaterat våld och förtryck.
- Kunskapshöjande utbildningsinsatser om hedersrelaterat våld och förtryck till yrkesverksamma som möter barn och unga i kommun och region.
- Samverkansinsatser, som ska ha ett förebyggande syfte och bli ett systematiskt inslag i organisationens verksamhet.
Viktiga fakta om stödet:
Utlysningen riktar sig till Sveriges kommuner och regioner och omfattar 4 500 000 kr. En sökande kan ansöka om max 500 000 kr.
- Utlysning av medel: 1 juni 2023 – 30 juni 2023. Observera att ansökan ska vara inskickad senast klockan 12.00 den 30 juni 2023.
- Beräknad tid för beslut: Början av september 2023
- Utbetalning av beviljade medel: september 2023
Våldsförebyggande arbete genom stöd till föräldrar – vad innebär det?
I Sverige beskrivs ofta det våldsförebyggande arbetet som universellt, selektivt eller indikativt. Så beskrivs ofta preventionsnivåerna inom föräldraskapsstöd också.
Universellt stöd är grunden i föräldraskapsstödet och det våldsförebyggande arbetet. Här finns insatser som bör erbjudas till alla föräldrar under barnets hela uppväxt och är insatser som inte tar hänsyn till skillnader mellan hög- och lågriskgrupper. Det kan exempelvis vara en insats som mödravården använder och då kommer väldigt många föräldrar till nytta. Stödet handlar dels om promotion, d.v.s. att främja god hälsa och utveckling, och dels om prevention, d.v.s. att förebygga ohälsa och olika former av problem.
Selektivt stöd är riktade insatser som erbjuds till föräldrar eller familjer som är särskilt utsatta för en eller flera riskfaktorer eller har begynnande problem. Det kan exempelvis handla om föräldraskapsstöd till föräldrar med ursprung i länder där hedersnormer är vanligt.
Indikerat stöd är riktade insatser till individer eller grupper där problem har observerats. Det kan exempelvis handla om stöd och insats från socialtjänsten vid konstaterat våld eller förtryck.
Kontakt
Ledning och verksamhetsstöd
Per Sundberg
Kommunikationsstrateg (press- och mediakontakt)
Telefon: 010-190 10 89
E-post: per.sundberg@mfof.se
Uppdaterad senast