Slutrapport: Fortsatt stöd i genomförande av nationell strategi för ett stärkt föräldraskapsstöd
Regeringen beslutade i december 2021 att MFoF skulle få ett fortsatt uppdrag att stödja genomförandet av den nationella strategin för ett stärkt föräldraskapsstöd även under 2022. Arbetet med regeringsuppdraget under 2022 har grundat sig i de tre målområdena som finns i den nationella strategin för ett stärkt föräldraskapsstöd:
- Ett kunskapsbaserat arbetssätt
- Ett tillgängligt stöd
- En stödjande organisation
MFoF har särskilt fokuserat på det tredje området - En stödjande organisation. Arbetet har också liksom tidigare genomsyrats av strategins tre perspektiv: barnets rättigheter, jämställt föräldraskap samt jämlikhet i hälsa.
Slutsatser som lyfts fram i denna rapport kan sammanfattas i sex punkter:
- Myndigheten gör bedömningen att kommuner och regioner behöver systematisera sitt arbete med föräldraskapsstöd för att stödet ska bli hållbart, jämlikt och jämställt. MFoF vill därför fortsätta verka för spridning och implementering av framtagna stöd, checklistor och indikatorer.
- Föräldraskapsstödet som erbjuds ska främja barnets bästa, uppfylla nationella riktlinjer och rekommendationer och i möjligaste mån vara evidensbaserat. MFoF ämnar fortsätta att följa och publicera utvecklingen av kunskapsläget.
- Föräldraskapsstöd som erbjuds ska innehålla en bred preventionsbas som bygger på gemensamma risk- och skyddsfaktorer, med påverkan på flera områden, som exempelvis våld, brott, utanförskap, ANDTS-missbruk och psykisk ohälsa. MFoF:s roll är att stödja utvecklingen och samverka inom områdena.
- Föräldrar med särskilda behov, som kognitiva nedsättningar, psykisk ohälsa eller föräldrar som har utländsk bakgrund, ska utifrån sina förutsättningar erbjudas ett anpassat universellt föräldraskapsstöd. Dessa föräldrar behöver ofta även riktade insatser av flera aktörer. MFoF:s roll är att stödja utvecklingen så att de riktade insatserna bättre svarar upp mot gruppens behov. Exempelvis behöver socialtjänstens stödinsatser utgå från ett habiliterande, snarare än ett rehabiliterande, förhållningssätt.
- Mödra- och barnhälsovården behöver utöka sina erbjudanden om föräldraskapsstöd i mindre grupper och deltagandet i dessa. Detta kräver tid för planering och genomförande samt kompetensutveckling hos berörd personal inom hälso- och sjukvården. MFoF vill fortsätta verka för att detta sker i enlighet med nationella rekommendationer och följa upp indikatorer av betydelse.
- Riktat föräldraskapsstöd i grupp för föräldrar till barn med normbrytande beteende behöver prioriteras i kommunerna då detta stöd kan ha en viktig roll i det vålds- och brottsförebyggande arbetet, tillsammans med det universella stödet. Detta är i linje med MFoF:s pågående arbete inom brottsförebyggande föräldraskapsstöd och våldsförebyggande arbete inriktat på familjer i en hederskontext.
Kontakt
Ledning och verksamhetsstöd
Per Sundberg
Kommunikationsstrateg (press- och mediakontakt)
Telefon: 010-190 10 89
E-post: per.sundberg@mfof.se
Uppdaterad senast