Utökat statsbidrag för föräldraskapsstöd:
"En unik möjlighet att stärka föräldraförmågan"
Riksdagen har beslutat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. att öka det generella stadsbidraget med 100 miljoner för att möjliggöra för kommunerna att erbjuda en ökad tillgång till föräldraskapsstöd. Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd (MFoF) har fått regeringens uppdrag att informera om det utökade statsbidraget.
”Kombinationen av denna satsning och den nationella strategin för ett stärkt föräldraskapsstöd Öppnas i nytt fönster. ger kommunerna en unik möjlighet att erbjuda ett stärkt stöd från småbarnsåren ända upp till vuxen ålder”, påpekar Eva Eurenius, utredare på MFoF och en av de ansvariga för den nationella strategin.
Med föräldraskapsstöd menas insatser, aktiviteter och verksamheter riktade till föräldrar som stärker föräldraförmågan och relationen mellan förälder och barn. Det kan handla om att ge föräldrar kunskap om barnets rättigheter, hälsa och utveckling samt att stärka föräldrars relation till varandra eller deras sociala nätverk.
En stor del av det föräldraskapsstöd som erbjuds idag finns inom den ordinarie verksamheten i kommuner och regioner. Mödra- och barnhälsovården erbjuder föräldragrupper och hembesök och i många kommuner finns familjecentraler och öppen förskola. När barnen blir äldre kan stöd erbjudas via förskolan, skolan samt socialtjänsten och på många platser erbjuds föräldraskapsstödsprogram. Men det är fortfarande ett lågt utbud av föräldraskapsstödjande program till föräldrar med barn i tonåren vilket nu kommuner kan justera med hjälp av dessa medel.
För att bistå kommuner, regioner, civilsamhällesaktörer och andra som arbetar med stöd till föräldrar arbetar MFoF och länsstyrelserna fortlöpande med att stödja genomförandet av den nationella strategin för ett stärkt föräldraskapsstöd. Länk till annan webbplats.
Kommunens prioriteringar
Det nya bidraget handlar om en utökning av det generella statsbidraget med 100 miljoner som betalats ut till kommunerna inom ramen för det generella statsbidraget via det så kallade utjämningssystemet Länk till annan webbplats..
”Men detta statsbidrag öppnas möjligheter att nå ut till alla föräldrar, inte minst föräldrar med lågt förtroende för socialtjänsten”, berättar Eva Eurenius.
Uppföljning
MFoF:s regeringsuppdrag omfattar också att följa upp om och hur kommunerna använt statsbidraget och hur detta ökat tillgången till föräldraskapsstödsprogram i kommunen. Denna uppföljning kommer att genomföras i början av nästa år och redovisas till Socialdepartementet senast den 28 april 2023.
För mer information om den nationella strategin för föräldraskapsstöd:
Kontakta Eva Eurenius eller Adam Bitén, utredare MFoF
foraldraskapsstod@mfof.se
Uppdaterad senast